Lukijoilta: Keskustan tulevaisuuden näkymiä 2020

Suomen Keskustaa ei pelasta Paavo Väyrynen eikä Katja Kulmuni! Keskustan alamäkeen on vaikuttanut monta asiaa ja niistä huomattavin on tietysti muuttunut maailma, johon keskusta ei ole koskaan kyennyt mukautumaan.

On todella erikoista, etteivät vanhan maalaisliiton ihmiset huomanneet, että maanviljelijöitä ei enää ole kuin murto-osa siitä mitä niitä oli 70-luvulla!

Sen ajan lapset ovat äänestäneet, vielä kotoa opitun tavan mukaisesti keskustaa. Vähitellen he ovat ajautuneet muille aloille ja huomanneet, että poliittinen koti löytyy muualta.

Sitä mukaa kun maatilat ovat kasvaneet niin monet viljelijät ovat siirtyneet kokoomuksen kannattajiksi. Yrittäjä-viljelijät haluavat samaistua muun alan yrittäjiin ja uskovat kuuluvansa enemmän kokoomuslaisiksi kuin vanhanaikaiseen keskustaan.

Yksinkertaisella laskutoimituksella keskustalaisten olisi kuvitellut huomaavan, että meillä ei ole enää äänestäjiä! Olisi pitänyt uusiutua jo vuosikymmeniä sitten.

Alkiolainen aate on nykyihmiselle täyttä hebreaa. Omassa mielessäni se rinnastuu körttiläisyyteen ja politiikassa alkiolaisuuden ajan mukaiset miellekuvia ovat kommunismi ja Lapuan liike. Ei siis kovin modernia mielikuvaa, vaikka siellä onkin hienoja periaatteita ja asioita joita voidaan soveltaa myös nykymaailmaan. Kuitenkin se on kuin sarkamantteli liivipuvun päällä, se peittää ja lämmittää, mutta vain sisäänpäin.

Suomessa on satojatuhansia pien- ja yksinyrittäjiä, joilla ei ole ollut minkäänlaista puoluetta joka olisi profiloitunut heidän asioidensa ajajiksi. Heidät keskusta on ylenkatsonut ja Sipilän aikana asia korostui, kun keskustan linja ajoi koko puolueen seinään, jopa kokoomuksen ohi menevällä oikeistopolitiikalla.

Kuten kokoomus, niin myös keskusta oli niin täydellisesti suurteollisuuden asialla, että siitä ei pikkuyrittäjille kotia löytynyt.

Suomen asiat saatiin kyllä hyvälle mallille, ja olisi ollut hyvä, mikäli olisi saatu jatkaa samaa linjaa. Mutta olisipa keskusta ottanut tämän satatuhantisen porukan asiat myös hoitaakseen, niin Suomen asiat olisivat ehkä vieläkin paremmin.

Nyt monet pienyrittäjät ovat siirtyneet perussuomalaisten puolelle. En sano, että kannattajiksi, koska perussuomalaisilla ei ole mitään tarjottavaa kenellekään! Mutta puolue vetääkin ihmisiä lähinnä protestina muille puolueille.

Ehkä keskusta voisi kääntää katsettaan muihin ryhmiin kuin vain maalaisiin, heitäkin on yhä vähemmän.

Ja niin kauan kun puolueessa kummittelee vanhanliiton ukkoja, niin keskustasta ei tule nuorisopuoluetta, ei, vaikka puoluejohtaja haettaisiin ala-asteelta.

Juha Niemi

Koskenkorva, Ilmajoki

Kommentoi