Lukijoilta: Keskustelua Sisäsatamasta

Maanantaina 20.5. meni aamukahvi väärään kurkkuun, kun luin Ilkka-Pohjalaisesta Sisäsataman terassin laajentumisesta koko Kuntsin modernin taiteen museon leveydelle.

Yrittäjä Mäki ei ole tehnyt mitään väärää. Hän on hakenut rakennuslupaa ja sen saatuaan pyrkii oman näkemyksensä ja ymmärryksensä mukaan parhaaseen lopputulokseen. Keskiössä on miten lupa on syntynyt ja miltä lopputulos näyttää.

Jos kiinteä terassi Kuntsin seinän vieressä on tarpeen, niin sen suunnittelun olisi pitänyt perustua kolmeen teemaan, mereen, kulttuurimiljööseen ja moderniin taiteeseen.

Vaasan rantapuistovyöhyke perustuu lääninarkkitehti C.A. Setterbergin 1855 laatimaan Uuden Vaasan asemakaavaan. Alueella on runsaasti arvorakennuksia 1800-luvun loppupuolelta alkaen Pohjanmaan museosta ulottuen Hovioikeuden rakennuksen kautta Vaasan vankilaan ja kruununmakasiiniin. Terassi sijaitsee keskellä tätä kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta.

Meri on vaasalaisille tärkeä elementti ja hengeltään erilainen kuin Välimeri. Miten Sisäsataman terassi heijastelee Vaasan rannikkoa, kulttuurimiljöötä ja modernia taidetta?

Minusta nykyinen terassi olisi erinomainen villinlännensaluuna jossain preerialla. Ibizalaiset pitäköön aurinkorantansa.

Miten lupa syntyi?

1. Järjestettiinkö ideakilpailu kuten kelluva saunaterassi hankkeessa? Jos ei, niin miksi?

2. Päätöstä, joka koskee meidän vaasalaisten yhteistä kulttuurihistoriallisesti merkittävää aluetta tuskin voi kukaan virkamies yksin tehdä. Miten demokraattisesti valittu rakennus- ja ympäristölautakunta, jonka tehtäviin kuuluu mm. tukea ja edistää toiminnallaan hyvän ympäristön ja kaupunkikuvan luomista ja säilyttämistä, oli mukana päätöksenteossa? Kysyttiinkö suunnittelujaoston mielipidettä, jaosto vastaa mm. kaupunkiympäristön kehittämisestä.

3. Miten edistyy vuonna 2015 laadittu Sisäsatama-alueen yleissuunnitelma ja suunnitelmaan kuuluva veistospiha?

4. Kun Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella hankittiin kaupunkiin Laila Pullisen veistos Sibylla vuonna 2017, niin oliko lahjoittajan mielessä veistospuisto, vai paikka terassin takapihalla?

5. Miten kaupungin johtavat virkamiehet, joita asian pitäisi kiinnostaa, ovat reagoineet Sisäsataman terassin ”arkkitehtuuriin” ja tulevaan Ibizan aurinkorantaan. Pyydän kommentteja kaupungin sivistystoimenjohtaja Christina Knookalalta, museotoimenjohtaja Elina Boneliukselta, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaaksolta sekä rakennustarkastaja Päivi Frankilta.

6. Olisi mielenkiintoista saada myös kommentteja vaasalaisilta kulttuurihenkilöiltä, kulttuuri- ja taideyhdistyksiltä, Kuntsin säätiöltä, erilaisilta historiallisilta yhdistyksiltä ja sekä keskikaupungin asukasyhdistykseltä.

7. Jotta tällaiseen rakentamiseen annetaan lupa, niin varmaan siitä on taloudellista hyötyä sekä kaupungille että museolle. Minkä suuruista vuokraa kaupunki perii vuodessa yhden upeimman alueensa vuokrauksesta? Summan on oltava selvästi viisinumeroinen.

Vaasan kaupunkia on syytä kiittää siitä kuinka erinomaisesti ja kauniisti kaupungin rantaväylä on noin kolmen kilometrin matkalta rakennettu meidän kaupunkilaisten käyttöön. Siitä voimme olla ylpeitä.

Sinikka Terenius-Heikkilä

erikoispsykologi PsL

Vaasa

Kommentoi