Lukijoilta: Keskustelulle on oltava tilaa

Kommenttina Heinosen ja Alhonnoron (Ilkka-Pohjalainen 20.7.) kirjoituksiin, jotka monen muun ohella reagoivat Jukka Mäkysen Pride-tuumaukseen.

”Kun natsit noutivat kommunistit, vaikenin. Enhän ollut kommunisti. Kun he sulkivat sosialidemokraatit vankilaan ,vaikenin. Enhän ollut sosialidemokraatti. Kun he noutivat ay-väen, en protestoinut, enhän kuulunut liittoon. Kun he noutivat juutalaiset, en protestoinut, enhän ollut juutalainen. Kun he noutivat minut, ei ollut jäljellä enää ketään, joka olisi voinut protestoida.”

Martin Niemöller, pappi. ( 1892 - 1984) Historian raaka rautalankamalli.

Ei Pride -fanitus, ei maahanmuuttajien vihaajat, ei punavihreä tai oikea radikalismi ketään enää ”nouda”, mutta sapluuna on tuttu.

Alkuun hyökkäys kohdistuu pahimpiin vastustajiin, mutta vähitellen kaikki kriittiseen vivahtava joutuu saman kohteeksi. Puhetila halutaan viedä toisin ajattelevilta.

Tolkun ihminen vaikenee. Vuonna 2015 keskustelua hallitsi kiivain PS-linja, nyt ollaan niin Pride-hengessä, että. Arvostin Ilkka-Pohjalaisen tapaa ottaa Jukka Mäkysen kannanotto keskusteluun. Se oli maltillinen, mutta vastareaktio odotettu, ja havahduin taas. Näin se menee, molemmin puolin.

Sana on sanottava ajoissa.

Jarmo Lintala

Seinäjoki

Kommentoi