Lukijoilta: Kestämätön susitilanne

Susikannan iso kasvu Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja koko maassa on saatava kuriin. Peräänkuulutan keskustavetoista hallitusta sekä maa- ja metsätalousministeriä toimiin kannan uudelleen tarkastelussa.

Ei ole oikein, että alueellamme metsästystä harrastavat, maatalouselinkeinoa harjoittavat ja vanhemmat lastensa puolesta joutuvat miettimään susien mahdollisia vahingontekoja liian suureksi paisuneiden kantojen vuoksi. Varsinkin metsästysharrastajat ovat toivottoman tilanteen edessä, kun koirat ovat jatkuvassa vaarassa suurentuneiden susikantojen keskellä.

Vaikka susi ei suoraan ihmiselle vaarallinen olekaan, niin tässäkin asiassa täytyy toimia ennaltaehkäisevästi. Susia ei tarvitse ajaa tai hävittää pois erämailta ja metsistä kokonaan, mutta ihmisten ja heidän eläinten lähettyville ilmestyneet ”kesysudet” on saatava pois markeilta. Jos tämä vaatii lisää poikkeuslupia sudenkaatoon alueellamme, on niitä viipymättä myönnettävä.

Susiin täytyy suhtautua samalla tavalla, kuin muihinkin riistaeläimiin, esimerkiksi hirveen. Sille myönnetään hyvistä syistä tietty määrä kaatolupia. Näin täytyy jatkossa toimia myös susien kohdalla.

Juha-Matti Kiviluoma

vasemmistoliitto

Teuva

Kommentoi