Lukijoilta: Kielletään Tiernapojat, kielletään joulu!

Ilkka uutisoi 11.12., että Marttilan koulun joulujuhlaan harjoiteltu Tiernapoika-esitys oli ensin peruttu, mutta sitten päätetty kuitenkin esittää, kun esitystä oli muokattu – siis siistitty nykyajan vaatimuksia vastaavaksi siltä osin, että Murjaanien kuninkaan kasvoja ei enää maalata mustaksi. Tämä oli tehty, kun oli tultu siihen lopputulokseen, että esitys alkuperäisessä muodossaan saattaisi loukata jotakuta.

Nyky-Suomessa näitä loukkaantujia piisaa ja aivan omasta takaa. Musiikinopettaja ja tutkija Minja Koskela muun muassa väittää (Yle 19.12.2017) Tiernapoikien Murjaanien kuninkaan hahmolla olevan ”rasistiset juuret – ja piste” – ollessaan osa ”alentavaa blackface-perinnettä”. En olisi tiennytkään tällaisesta perinteestä, ellen olisi lukenut juttua Ilkan verkkosivuilta ja päätynyt sivistämään itseäni siinä olevien linkkien kautta.

Ongelma tuossa joulunäytelmässä kierrettiin sillä, että kantasuomalaisen esittämän Murjaanien kuninkaan kasvoja ei maalata mustaksi. Sensuroitiin siis Murjaanien kuningas näytelmästä – mitähän mahtaisi alkuperäinen Murjaanien kuningas tästä miettiä; valkonaama kuvaelmaan hänen sijastaan. Aika rasistista sanoisin.

Samaisessa Ilkan uutisessa nousee esiin toinen nykyajan vaatimus – ”Kuka pelkää mustaa miestä” -leikki onkin ”Kuka pelkää jäämiestä”!?.

Se oli muuten kovaa liikuntaa ja kivaa leikkiä, kun lapsena luistimilla leikittiin paikallisella kentällä, minkä silloinen kotikaupunkini piti kunnossa ja hyvässä jäässä. Siellä temmelsivät kylän tytöt ja pojat suloisessa sovussa ja tuo leikki oli suosittu.

”Musta mies” seisoi keskellä kenttää ja yritti saada kiinni kentän laidalta tulevista jonkun – näin se leikki muistini mukaan meni. Mustan miehen osa tuli aina vuorollaan sille, joka jäi kiinni – ei ollut tarpeeksi nopea. Minullekin se osa monesti rapsahti ja oli siinä teini-ikää hipovilla kersoilla jo pientä vilunkiakin, jos oli poika ihastunut johokin tyttöön tai päin vastoin. Kalpeanaamoja me siihen aikaan olimme kaikki eikä varmasti kenelläkään käynyt mielessä mitään ihonväriin liittyvää, kun kisattiin ”kuka pelkää mustaa miestä” -pelissä.

Nyt mustasta miehestä on tehty ”jäämies”. Kimi Räikkönen kantaa tuota titteliä. Hän tuskin tuohon pelkäämispelin nimikkeeseen korvaansa lotkauttaa maailmankansalaisena. Mutta tästäkin voisi joku pahastua tässä mielensä pahoittajien luvatussa Suomen maassa.

Kielletään Tiernapojat ja koko joulu ja katsotaan sitten, miten ennen pitkää ”suu pannaan” – löytyykö hymyn häivää!

Anneli Manninen

diplomi-insinööri

Seinäjoki

Kommentoi