Lukijoilta: Kiitos Maria Ohisalo

Sisäministeri Maria Ohisalo on tehnyt aloitteen siitä, että peliautomaatit poistettaisiin kauppaliikkeistä, kuten asianlaita on oikeissa Pohjoismaissa.

Aikoinaan harmittelin sitä että Palosaaren S-marketista poistettiin ostosten pakkaamisessa hyvin palvellut ”asiakaspalvelupöytä”. Mikäs tuotiinkaan tilalle? Kilisevä pelikone! Selvä se, palvelupöytä ei tuota mitään, mutta pelikoneesta saatu vuokratulo kerryttää euroja mukavasti. Voidaanhan tietysti väittää, että näin rahoitetaan mainitun kaupan palvelua, joka kuitenkaan allekirjoittaneen havaintojen mukaan ei ole miksikään muuttunut pelikoneen paikalle tuomisen jälkeen.

Kauan aikaa on tiedostettu ”hyvän tahdon pelien” aiheuttamat monet ongelmat ja haitat, joita ei tippaakaan lievennä propaganda siitä, että pelaamisen tuottoja käytetään muka yleishyödyllisiin tarkoituksiin, kuten kulttuurin ja urheilun tukemiseen.

Jo ulkonäöltään mahdollisimman houkutteleviksi värivaloineen, kuvaruutuineen ja kilistimineen rakennetut pelikoneet ovat oivallisia piiloverotuslaitteita, joilla tehokkaasti imetään pienituloisten pennoset parempiosaisten ”huvien” kustantamiseen. Hallitsematon ongelmapelaaminen on aikaansaanut pikavippien tuomaa ylivelkaantumista, oikeuslaitosta työllistäneitä kavallusrikoksia ja ihmissuhde- ja mielenterveysongelmia, joitten hoitokustannukset ”pelivieroituksineen” taatusti ylittävät ”hyvän tahdon peleistä” yhteiskunnalle mahdollisesti koituvat tuotot.

Menneenä talvena kuulin radiosta tuolloin vastikään Veikkaus Oy:n hallintoneuvostoon valitun kansanedustaja Ilkka Kanervan lausunnon, jossa tämä hyväosaisten edustaja ilmiselvästi vähätteli kaikenlaisia peliongelmia ja sitä, että näitä piiloverotuslaitteita sijoitetaan nimenomaan pienituloisten ihmisten asuinalueille. Sanonta ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat” piti tuolloinkin paikkansa. Selväähän on, etteivät hänen kaltaisensa ihmiset, iänikuisten ”herrojen kiireitten” takia koukuttaviin peli-koneisiin koske, tuskin niitä näkevätkään. Veikkaus Oy taatusti maksaa niin hyvän korvauksen, ettei pelaamiseen hänen kaltaisillaan ole edes tarvetta, koskaan toteutumattomien pelitulojen toivossa.

Vielä kerran kiitos, sisäministeri Maria Ohisalo.

Erkki Rantamäki

Vaasa

Kommentoi