Lukijoilta: Kissaluukut tärkeitä tuuletuksessa!

Viime aikoina on saatu kaikki kuulla hätkähdyttäviä tietoja, kuinka kosteus ja homeet jylläävät rakennuksissa. Melko uusissakin asuin- ja virastotaloissa ihmisiä sairastuttavia terveysvaaroja esiintyy. Ihmiset joutuvat muuttamaan muualle.

Homeen valtaamat rakennukset lisääntyvät yli ymmärryksen. Syyttävät sormet ovat suuntautuneet huolimattomia ja vastuuttomia rakentajia kohtaan. Näin varmasti useassa tapauksessa onkin. Tietysti suuri syy kelvottomasta rakentamisesta on huonolla rakennusvalvonnallakin.

Minua itseäni ihmetyttää se, kun homehaitat ovat pullahtaneet pintaan viime vuosina sellaisissakin taloissa, joissa on asuttu terveellisessä ilmanalassa jo vuosikymmenien ajan. Jopa 1800-luvulta saakka.

Ja vanhojen talojen ”saastuminen” on aiheuttanut suurinta ihmetystä laajemminkin. Näin erityisesti siksi, että katot eivät ole vuotaneet koskaan ja muutkin rakenteelliset olosuhteet ovat pysyneet ennallaan.

Vanhoissa taloissa puhjenneiden home- ja lahoamisen haittojen yleistymisen arvailuissa ja tietämyksessä on mielestäni aivan liian pienelle huomiolle jäänyt ”taudin” ehkä suurin syyt: kissanluukut.

Erityisesti se, jos ja kun ne ovat tiukasti kiinni suljettuna kaikkina vuodenaikoina, kun luukut on pidetty aikaisemmin auki.

Esimerkiksi vanhojen rossipohjaisten talojen kivijalkoihin tehtiin aikoinaan aukot, että kissa pääsi niistä rakennuksen alle suojaan. Samalla nämä eri puolilla rakennuksen kivijaloissa sijaitsevat luukut suunniteltiin sellaisiin kohteisiin, että ne palvelivat hyvin alapohjan tuulettumista mahdollistaen ristivedon. Multipenkkiperustuksen tuuletuksen tunnistaa vanhoissa taloissa sokkelista näkyvistä lautaputkista.

Tein kesäkuun alkupuolella pyöräilykierroksen kylillä katselemassa, ovatko luukut auki vai suljettuna? Tuloksena oli, että monet oli tukittu. Muutamissa oli auki ja joihinkin oli asennettu verkot, että tuuletus toimii ja eläimet eivät läpi pääse.

Tiedustelin vanhemmilta ihmisiltä ja nuoriltakin ammatti-ihmisiltä, pitäisikö kissanluukkujen olla aina auki. Tahi kesällä auki ja talvella kiinni. Mielipiteet jakautuivat. Eniten suosituksia sai aina auki-vaihtoehto. Jokainen oli sitä mieltä, että ainakin kesällä.

Eräs vanhempi isäntä mainitsi pitkän kokemuksensa perusteella, että yleisesti vielä asutuissa rossipohjataloissa ei tule ongelmaa, vaikka jäisivät talveksikin auki. Siitä kuitenkin pitäisi aina pitää huoli, ettei kasvillisuuden anneta kesälläkään kasvaa seinien lähelle!

Yleisenä huomiona oli havaittu, että kissanluukkujen sulkeminen kokonaan on käynnistänyt homehaittoja ja puurakenteiden lahoamista.

Vanha hyvä ohje taitaa tässäkin aprikoinnissa olla: ”Kissanluukut kiinni silloin, kun järvi on jäässä!” Tärkeintä kuitenkin, että luukut pidetään ainakin kesäisin auki!

Pentti Hautala

Töysä

Kommentoi