Lukijoilta: Kiusaaminen on hillitöntä ryhmäriemua

Hjallis Harkimo tapasi sattumalta entisen koulukiusaajansa. Hän meni sanattomaan shokkiin, vaikka on 65-vuotias arvostettu suurliikemies. Ikivamma sielussa. Hänen poikiaankin on kiusattu vuosikaudet. Nuorin joutui vaihtamaan vuoden aikana kolmesti koulua. Saastaista!

Ystäväni Timo näki sattumalta baarissa kolme entistä kiusaajaansa. Vuosikymmenten takaa muistot saivat hänet kauttaaltaan tärisemään. Hän oli nyt toinen mies. Käveli pöytään ja sanoi: ”Muistatteko minut? Teidän pärstänne ovat syöpyneet minun mieleeni ikuisesti. Nyt on tilinteon hetki. Tulkaa kaikki pihalle.”

Entä tyttöjen ja naisten tragediat? Tellervo Koivisto sairastui iäkkäänä masennukseen muistojen kiusaavasta opettajasta noustua mieleen.

Vanhemmiten menneisyyden traumat nousevat pintaan.

Nuorena kadulla minut ympäröi sakki isoja roikaleita. Yksi sanoi: ”Tässä on Hurmeen poika. Vedetään kuonoon.”

Havaitsin ihmissusien joukossa tarvittavan itsepuolustustaitoa. Apua ei tule. On itse pärjättävä. Aloin treenata legendaarisen Seppo Kolkan kanssa.

Miksei Hjallis käyttänyt kiekkoilijoita, jotka käskystä telovat toisensa kaukalossa lopettamaan poikiensa kiusaamista? Pari isoa pukaria olisi tehonnut pelkkänä varoituksena niljakkaisiin häirikköihin. Ehdoton käsky olisi desinfioinut ilmapiirin.

Spede ja Loiri ilmoittivat puskahäirikölle hakkaavansa hänet sairaalakuntoon ja maksavansa sakot, ellei touhu lopu. Se loppui.

Kiusaaja on sisuton raukka, joka uhattuna heti antautuu. Salakavala takapiru, paskiaisluonne, joka ei tarvitse mitään ymmärrystä. Hänen alhaisen nautintonsa seurauksena ovat elämän pituiset kriisit, itsemurhat, identiteettiongelmat, yksinkertaisesti tuhotut elämät.

Hän menestyy vain siksi, että ympäristön ihmiset ovat enimmäkseen välinpitämättömiä. Ei viitsitä sekaantua asioihin. Se on inhimillisesti rikollista puuttumattomuutta. Ystäväänsä puolustamaton on samaa heimoa kiusaajan kanssa. Ei ihmisarvoa ja erittäin laajalle levinnyt.

Mitä tekee kiusattu puolustautumiskyvytön, jota ympäristö ei auta?

Hän joutuu kamppailemaan sisäisten ongelmiensa kanssa lopun ikäänsä. Sanotut sanat eivät unohdu ikinä. Jotkut kovettuvat laajentaen ymmärrystään ihmisistä, mutta se on kova hinta elämänilon kaventumisesta.

Oman käden oikeuttakaan ei voi toteuttaa. Laki suojaa kiusaajia.

Matti Hurme

Vaasa

Kommentoi