Lukijoilta: Kivisaarentien ja Näätätien risteys

Ettei tämän asian tärkeys unohdu, palauttelen mieliin seuraavaa... Kivisaarentien ja Näätätien risteyksessä 11.12.2019 oli hyvin lähellä, että erään seinäjokisen perheen joulu olisi muuttunut täydelliseksi suruksi.

Työskentelen pakkauksia valmistavassa isossa kansainvälisessä yrityksessä. Meillä koko konsernin ykkösasia on turvallisuus. Tästä seuraa monia hyötyjä, mielestäni tärkeimpänä on kulttuurin ja asenteiden muutos suuntaan, jossa asioista oikeasti huolehditaan ja ne tehdään kerralla oikein tinkimättä.

Silti poikkeamia tai turvallisuuden vaarantavia kohteita saatetaan havaita viikoittain. Ne raportoidaan ja niihin puututaan heti. Ensin tutkitaan, mitä asialle on tehtävissä ja korjaavat toimenpiteet suoritetaan heti. Yrityksessä täytyy tällöin olla henkilö, joka koordinoi poikkeamat kuntoon.

Työntekijät turhautuvat ja menettävät luottamuksen yrityksen toimintaan, ellei se kehotuksista huolimatta pysty korjaamaan turvallisuuden vaarantavia tekijöitä.

Voisiko samaa ajatusta soveltaa avaruuden pääkaupunkiin Seinäjokeen? Seinäjoki – Turvallisuus nro 1. Mitä kaikkea hyvää tällaisesta tavoitteesta voisikaan seurata?

Liikenteessä kenelle tahansa voi sattua virheitä, niin aikuiselle kuin lapsellekin. Aikuisen havainnointi- ja keskittymiskyky on kehittyneempi kuin lapsella.

En syytä ko. bussia ajanutta henkilöä, hänkin sai varmasti elämänsä säikähdyksen ja opetuksen. Tilanne kertoo sen, että 50 km/h nopeusrajoitus risteyksessä on liian suuri. Iso auto ei ehdi pysähtyä ajoissa.

Tanelinrannan koulun edessä on hidasteet, jopa hevoskorventiellä on korotettu hidaste kohdassa, jossa ei ole edes suojatietä.

Hyllykallion koulun lasten turvaksi toivon tähän risteykseen 40 km/h nopeusrajoituksen ja korotetun suojatien koko risteysalueelle. Maalaisjärjellä ajateltuna korotettu suojatie on autoilijankin mukavampi ylittää kuin 3–6 erillistä hidastetöyssyä tiessä.

Kustannukset vaikuttavat monen asian toteutumiseen, siksi haastankin asfalttifirmat (mm. Lemminkäinen, Asfalttitaito) mukaan turvallisuustalkoisiin. He voisivat tulla kustannuksissa vastaan lasten turvallisuuden vuoksi. Yksikään ihminen ei saa menettää henkeään liikenteessä sen vuoksi, ettei ole rahaa toteuttaa turvallisuutta parantavia toimia.

Näillä aatoksilla ketään syyttelemättä todella hartaasti toivoen että Seinäjoen kaupungin Liikennejaosto tekee asiassa oikean ratkaisun.

PS. kun rakennetaan uusia kouluja, turvallisuusseikat koulua ympäröivässä liikenteessä on mahdollista laittaa heti kerralla kuntoon.

Lasten asialla yhteistyöterveisin

Janne Hautala

Hyllykallion koulun vanhempainneuvoston jäsen

Kommentoi