Lukijoilta: Kobolttikaivosten lapset

Kobolttikaivosten lapset herättivät laajasti mielipahaa Ylen A-studion lähetyksen jälkeen. Suomalaiset koboltin hyödyntäjät yrittävät salata kaikin voimin käyttävänsä lapsityövoimalla kaivettua kobolttia. On se sitten kaivettu lapsityövoimalla tai ei, mutta tämäkään ongelma ei ratkea kieltämisellä.

Lapset kaivavat henkensä kaupalla kobolttia, eivätkä käy koulua, eivätkä he tiedä työnsä vaarallisuudesta mitään. He pelkäävät aikuisia vahtejaan, mutta siinä kaikki.

Opetus ja sivistys on kuitenkin ainoa oikea ratkaisu lapsityövoiman loppumiseen. Jos nämä lapset eivät saa kaivaa kobolttia, he keksivät kyllä uuden ”ansion” vaikkapa kaatopaikoilta.

Rikkaat kehittyneet valtiot käyttävät hyväksi kehitysmaiden oppimattomuutta. Eikä sivistysvaltio Suomessakaan kaikki halua viedä koulutusta ja sivistystä kehitysmaihin. Oppimaton väestö on alttiimpaa hyväksikäytölle.

Opetus, kehitysyhteistyö, ja kehitysapuraha ovat ainoa oikea turva näillekin lapsille. Kun kansantalous ja sivistys kasvavat ja lapset pääsevät kouluun, vasta silloin he pääsevät pois kaivoksistakin. Kun vanhemmat voivat elättää perheensä ilman lasten työpanosta, silloin lapset vapautuvat kouluun.

Näistä kobolttikaivosten lapsista ei koskaan kasva kaivoksiin asiantuntijoita eikä kaivostyön kehittäjiä. He kaivavat aikansa ja kuolevat ennen aikojaan, eivätkä rikkaat koboltin hyödyntäjät tiedä heitä koskaan olleenkaan kaivoksissa kaivamassa. Ikävä kyllä!

Eila Huhta (sd.)

kuntavaaliehdokas

Lapua

Kommentoi