Lukijoilta: Kohdunkaulan syövän seulonta on tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide

Kohdunkaulan syövän seulontaohjelma käynnistyi Suomessa 1960-luvun alussa. Tämän seulontaohjelman avulla kohdunkaulan syöpä on harvinaisempi ja kuolleisuus on laskenut viidenneksen 1960-luvun tasosta.

Tällä hetkellä diagnosoidaan noin 160 uutta kohdunkaulasyövän tapausta vuodessa ja 55 kuolemaa Suomessa vuosittain. Seulonnan ansiosta vältetään vuosittain yli 250 kohdunkaulasyövän aiheuttamaa kuolemaa ja noin 500–1 000 kohdunkaulasyövän tapausta.

Kohdunkaulan syövän seulonnat sisältävät papa-kokeen, josta voi havaita solumuutokset. Joka kolmannella naisella, joka osallistuu säännöllisesti seulontaan, on epänormaali seulontatulos, joka vaatii seurantaa ainakin kerran. Jotkut solumuutokset paranevat itsestään, mutta jotkut kehittyvät syövän esiasteiksi ja ehkä jopa syöväksi.

Seulonnan tavoitteena on havaita tauti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja vähentää syöpäkuolleisuutta. Nämä seulonnat ovat osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja ovat siten kunnan asukkaille ilmaisia.

Pohjanmaalle vuonna 2022 tulevan uuden hyvinvointialueen myötä olisi erittäin tärkeää, että ikähaarukka seulonnoissa on sama kaikissa kunnissa, samoin kuin hoito. Jokaisella tulisi olla oikeus tasa-arvoiseen hoitoon riippumatta siitä, missä Pohjanmaalla asuu, mikä tarkoittaa, että seulonta tulisi aloittaa samasta ikäluokasta koko uudella hyvinvointialueella.

Jätin joulukuussa 2020 valtuustonaloitteen, jossa toivoin, että Vaasan kaupunki ja myös uusi hyvinvointialue siirtyisivät aloittamaan kohdunkaulan syövän seulonnan 25-vuotiaista alkaen. Useat muut Pohjanmaan kunnat ovat jo aloittaneet seulonnan 25-vuotiaista. Kansallinen ohjelma suosittelee 30–60-vuotiaiden ikäryhmiä.

Aloite oli Vaasan sosiaali- ja terveydenhuoltolautakunnan esityslistalla tammikuun lopussa. Esitettiin huolta siitä, että kohdunkaulan syöpätapausten määrä oli lisääntynyt vanhemmalla ikäryhmällä.

Asiantuntijat olivat ilmoittaneet olevansa huolestuneempia siitä, että tapausten määrät kasvavat 60–65-vuotiailla ja vanhemmilla, ja pitivät parempana, että Vaasan seulontaa laajennettaisiin niissä ryhmissä nuorempien sijaan. Perustelu tähän oli myös, että vuonna 2013 tyttöjen HPV-rokotus aloitettiin ja nämä rokotteen saaneet naiset alkavat saavuttaa 20 vuoden iän ja ovat siten jo saaneet suojan tätä syöpämuotoa vastaan, mutta myös, että kohdunkaulan syöpä vähenee 20–30-vuoden iässä rokotteen ansiosta.

Tärkeää kokonaisuudessa on, että kohdunkaulan syövän seulonta voi jatkua normaalisti, mutta että sitä voidaan laajentaa koskemaan myös vanhempia ikäryhmiä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten seulonta, ovat tärkeitä asioita, mutta on vähintään yhtä tärkeää, että naiset menevät seulontaan saatuaan kutsun.

Eva-Maria Strömsholm (r.)

valtuustoryhmän ensimmäinen varajäsen

Vaasa

Kommentoi