Lukijoilta: Kohta ei saa enää edes hengittää

Tämä ilmastonvouhotus menee nykyisin aivan ulalle. Tuntuu melkein siltä, ettei enää saisi edes hengittää täysillä, ettei vain lisäisi hiilidioksidipäästöjä ja siten aiheuttaisi ilmastomuutosta. Kyllähän maailman 7 miljardia ihmistä hengityksellään päästää ilmakehään melkoiset hiilitonnit, noin 6 miljardia tonnia vuodessa. Se kyllä kuluu luonnon normaaliin kiertoon, koska sen energia on tuotettu luonnonmukaisesti kasveista jotka yhteyttävät hiilidioksidia. Tosin tuon tuotannon tekeminen ja kuljetukset tarvitsevat nykyisin myös fossiilista energiaa. Joten ei se täysin puhdastakaan ole.

Tuntuu vähän naurettavalta kiistellä joistakin vähäisistä toisarvoisista päästöistä ja aiheuttaa turhaa ahdistusta pienissä vielä kehittymättömissä lapsissa ja jopa joissakin vanhemmissakin ihmisissä, jotka ovat ottaneet ilmastovouhotuksen tosissaan. On jopa kuultu naurettavia kommentteja tuon tiimoilta. Kuten esimerkiksi Suomessa lapsen syntymä aiheuttaisi haitallista ilmaston muutosta. No, kyllähän maailmassa syntyy lapsia aivan liikaa: väestöräjähdys. Mutta ei Suomessa syntyvyys sitä aiheuta. Kivihiilen poltto ja muut fossiiliset polttoaineet ensisijaisesti syypäitä ovat. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän turhaa näpertelyä.

Vääjäämättömästi tapahtuva ilmaston muutos on, joko ihmisten aiheuttama tai luonnon itsensä aika-ajoin tekemää muutosta. Se ei ole kuitenkaan mikään maailman loppu. Elämä kyllä säilyy, se sopeutuu. Ihminen on osa luontoa. Jos muoto ei kestä, luonto antaa sen mennä ja valmistaa uuden sopivamman muodon sielulle uusiin olosuhteisiin paremmin sopivaksi.

Ei maailma ole mikään pysähtynyt, iankaikkisesti muuttumaton paikka vaan se kehittyy kaiken aikaa. Voi näyttää joskus, että se taantuu ja menee väärään suuntaan, mutta se on harhaa: mottona on kehitys kohti täydellisyyttä.

Vanhat perinteet ja erilaiset uskomukset kyllä hidastavat kehitystä, koska ne ovat jähmettyneet paikoilleen eivätkä huomaa että maailma muuttuu koko ajan niiden ympärillä.

Maapallo on kokenut olemassaolonsa aikana pieniä ja isoja muutoksia. On ollut jäätiköitä, niin kuin nykyäänkin on, niitä on sulanut kun ilma on lämmennyt ja tullut tulvia ja sitten taas muodostunut uusia jäätiköitä eri paikkoihin. Mannerlaatat liikkuvat ja niin maanosia painuu meren syliin ja uusia nousee tilalle. Niin on aina ollut ja niin tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Ei tuleva ilmaston muutos ole mitään ennenkuulumatonta. Olosuhteiden muutokset auttavat sielun kehittymistä, koska ne joutuvat ponnistelemaan uusissa kuvioissa. Jos maailma olisi staattinen paratiisi, ei sielu kehittyisi. Sielu tarvitsee erilaisia haasteita, vaikka ne ei aina kovin mukavilta tunnukaan.

Kalervo Toppari

Vaasa

Kommentoi