Lukijoilta: Kohti Isonkyrön maakunnallista Tammisunnuntain muistojuhlaa

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys perustettiin 4.6.1990 jatkamaan Vapaussodan Huoltosäätiön viitoittamissa jäljissä vapaussotaan osallistuneiden tai muuten maamme vapauttamiseen ja itsenäisyyden säilyttämiseen myötävaikuttaneiden muiston ja perinteiden esillä pitämistä.

Yhdistyksellemme annettu pitkä nimi antaa toiminnastamme väärän mielikuvan, sillä tavoitteenamme on tuoda esiin itsenäisyyshistoriamme tapahtumia aina talvi- ja jatkosotien jälkeiseen jälleenrakentamiseen saakka. Vaalimme siis isänmaamme vapauttajien 1918 sekä talvi-, jatko- ja Lapinsodissa itsenäisyyttämme puolustaneiden muistoa ja kunnioitusta. Huolehdimme lisäksi, että Suojeluskunta ja Lottajärjestöjen merkitys maamme itsenäisyyden ja vapauden saavuttamisessa ja säilyttämisessä sekä kotirintaman ponnistelut ja sodanjälkeinen jälleenrakentaminen pysyvät elävinä suomalaisten keskuudessa.

Tammisunnuntaina 27. tammikuuta 1918 käynnistyi Suomen Senaatin antama tehtävä kenraali Mannerheimin johtoon määrätyille lähinnä suojeluskunnista muodostetuille joukoille palauttaa maahan järjestys ja riisua aseista venäläinen sotaväki.

Vapaussodan alkamisen muistopäivällä on erityistä merkitystä alueellamme, sillä venäläisten varuskuntien aseistariisunta alkoi Etelä-Pohjanmaalla Tammisunnuntaina. Ensimmäisenä aloitettiin Laihialla, jonne Isonkyrön pappilassa olleesta suojeluskunnan esikunnasta lähetettiin 39 isokyröläistä. He osallistuivat Hulmin valtauksen toiseen hyökkäykseen jääkäri Viljo Laakson johdolla. Sitten seurasivat nopeassa tahdissa Lapua, Seinäjoki, Ylistaro, Vähäkyrö ja Vaasa.

Edessä olivat kuitenkin monet taistelut, ennen kuin itsenäisyytemme oli varmistettu. Jo ensimmäisissä taisteluissa kävi ilmi, että vastassa olisi niin oman maan kansalaisia, punakaartilaisia, kuin venäläistäkin sotaväkeä.

Tammisunnuntain muistaminen on ollut yhdistyksemme tärkein vuosittainen juhla jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Juhlia on järjestetty 22 eri paikkakunnilla ja nyt toista kertaa Isossakyrössä. Ensimmäisen kerran Tammisunnuntaita vietettiin toimestamme Isossakyrössä 1996.

Toteutamme Tammisunnuntain 102-vuotismuistojuhlan yhdessä Isonkyrön seurakunnan, Isonkyrön kunnan, Kyrönmaan lukion, Isonkyrön reserviupseerikerhon ja Isonkyrön reserviläisten kanssa.

Tammisunnuntain vietto alkaa 26.1.2020 sanajumalanpalveluksella Isonkyrön kirkossa kello 10.Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppeleet 1918 vapaussodan ja 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkille, asevelihaudalle ja Karjalaan jääneiden muistomerkille. Juhlaväelle tarjotaan lounas kello 11.15 alkaen Isonkyrön seurakuntatalossa ja päiväjuhla alkaa Isonkyrön koulukeskuksessa kello 12.30. Yleisön toivotaan olevan paikoillaan kello 12.25. Juhlapuhujana on prikaatikenraali Mika Kalliomaa ja musiikista huolehtii Laivaston seitsikko sekä Heikki ja Topi Salli.

Tammisunnuntain maakunnallinen muistojuhla on kerännyt perinnetyön tekijöiden ohella runsaasti yleisöä yhteiseen juhlahetkeen. Toivomme näin käyvän tulevanakin Tammisunnuntaina. Juhlatapahtumiin on vapaa pääsy, pukukoodina on tumma puku ja kunniamerkit.

Tapani Tikkala

puheenjohtaja

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry

Kommentoi