Lukijoilta: Kohti parempaa vuotta 2021

Monella tavalla kummallinen ja epätodellinen vuosi 2020 on takana.

Ensimmäinen koronatapaus Suomessa todettiin kiinalaisella turistilla tammikuun lopussa, mutta ensimmäinen tartunta Suomen kansalaisella todettiin vasta viikkoja myöhemmin. Hallitus totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa jo 16. maaliskuuta, että Suomessa vallitsevat ensimmäistä kertaa sotavuosien jälkeen poikkeusolot.

Vasta poikkeusolojen julistamisen myötä kukin alkoi ymmärtää, miten vaikea vuosi meillä olisi edessämme. Kaikki kunnia henkilökunnalle hoito-, palvelu- ja koulutusalalla, koko elintarvikeketjulle sekä logistiikalle – vain muutamia kirjaimellisesti eturintamassa taistelleita mainitakseni.

Lomautukset, tyhjät tilauskirjat ja etätyön ja etäopetuksen yhdistäminen on ollut arkipäivää monelle.

Tilanne on kuitenkin varmasti ollut kaikkein rankinta monelle ikääntyneelle – sekä muille riskiryhmäläisille – ja heidän omaisilleen. Uusiin korkeuksiin noussut pelko ja huoli elämän loppuvaiheessa – joissain tapauksissa vailla omaisia.

Näin uuden vuoden aluksi on joitain kunniavelkoja, jotka vaativat erityistä huomiota. Tarkoitan tässä muun muassa kaikkein matalinta eläkettä saavia senioreita. Ihmisiä, jotka ovat tehneet kovasti ja pitkään töitä – niin kotona kuin kodin ulkopuolella – mutta saavat kohtuuttoman alhaista eläkettä.

Kaikkein matalimmat eläkkeet ovat häpeäksi hyvinvointivaltio Suomelle. Tähän ongelmaan on keskityttävä aikaisempaa huomattavasti enemmän.

Toinen epäoikeudenmukaisuus, jota onneksi ollaan jossain määrin korjaamassa, on maamme maksuhäiriömerkintäjärjestelmä, joka tänä päivänä mahdollistaa vuosia kestävät leimat niin otsassa kuin rekisterissä vaikka itse velka olisi jo maksettu.

Lukuisat aloitteet, lobbaaminen yli puoluerajojen sekä talousvaliokunnassa asettamamme vaatimukset ovat johtaneet siihen, että oikeusministeriön virkamiehet vihdoin esittelevät maksuhäiriöjärjestelmän uudistusta käsittelevän ehdotuksen helmikuussa.

Meillä on erinomainen mahdollisuus mennä kohti parempaa ja oikeudenmukaisempaa vuotta 2021 niin pienessä kuin suuressa.

Suomi on tähän mennessä pärjännyt niin terveyden kuin talouden näkökulmasta hyvin muihin maihin verrattuna.

Rokotteet ovat oven takana. Vaasan seudulla on käynnissä ennätysmäärä energiateknologiateollisuuden investointeja - ja vielä enemmän on suunnitteilla.

Ulkomaiset sijoittajat ovat olleet yhteydessä Merenkurkun kiinteän yhteyden rahoittamiseen liittyen.

Valtiovarainvaliokunnan joulumäärärahat vahvistavat mm. pohjalaismaakuntien logistiikkaa, Merenkurkun maailmanperintöaluetta, naisjärjestöjä sekä viennin edellytyksiä Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin ja Viexpon kautta.

Monet strategiset kumppanuudet, kuten Merenkurkun neuvoston sähköiseen lentämiseen liittyvä projekti, yhdistävät pohjalaismaakuntia sekä kymmeniä eri alojen ja alueiden kumppaneita uudella tavalla.

Ehkä maailmakin hieman vakautuu nyt, kun Vladimir Putinkin on onnitellut Joe Bidenia.

Hyvää uutta vuotta, arvoisa lukija!

RKP:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi