Lukijoilta: Koirien hiilitassunjälki pienemmäksi

Suomessa on peräti 800 000 koiraa. Ne kaikki ovat biologisesti lihansyöjiä ja niiden yhteisellä hiilitassunjäljellä on varmasti merkitystä ilmastonmuutosta torjuttaessa.

Muutama tuhat näistä suomalaisista koirista on korkeasti koulutettuja, äärimmäisen arvokkaita asiantuntijoita. Nämä todelliset hyötykoirat esimerkiksi avustavat sokeita, paimentavat poroja, vartioivat Suomen ulkorajoja, estävät salakuljetusta, löytävät kadonneita, ottavat kiinni rikollisia ja jopa tunnistavat ihmisten sairauksia. Ne ovat korvaamattomia metsästyksessä sekä kotieläinten vartioinnissa ja suojelemisessa.

Nämä hyötykoirat ovat uutteria työn ja osaamisen sankareita ja ne näyttävät nauttivan tehtävistään. Niiden määrää pitäisi monella alalla lisätä. Sen takia olisi entistä enemmän rahoitettava koirien ja niiden ihmisavustajien kouluttamista.

Entä sitten ne muut Suomen koirat, joita täällä saattaa olla hyvinkin 790 000? Nehän ovat haittakoiria ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Tiedän kyllä, että monen mielestä niilläkin on korvaamaton arvo ja merkitys. Moni väittää, että ne ovat perheenjäseniä ja moni asettaa niiden hyvinvoinnin ihmisten hyvinvoinnin edelle.

Minusta on merkillistä, että ilmiselvästi vähätuloinen ihminen voi elättää yhtä, kahta tai kolmeakin isokokoista haittakoiraa kaikkine kuluineen.

Olisi hyvä muistaa, että koirat ovat eläimiä ja ihmiset ovat ihmisiä.

Tapani Sipilä

lääkintöneuvos

Seinäjoki

Kommentoi