Lukijoilta: Kokoomuksen ahneus tuhosi soten terveet tavoitteet

Kokoomuksen vaatimuksesta julkisten sote-palvelujen alkuperäiset, asiakaslähtöiset tavoitteet, eli poistaa jonoja, yhdenvertaistaa palveluja ja hillitä kustannuksia, hävisivät puolueen poliittisessa lehmänkaupassa keskustan kanssa kuin tuhka tuuleen.

Keskustan johtoon oli lehahtanut tuntematon ja puolueen historialliselle tarkoitukselle täysin outo lintu, multimiljonääri bisnes-insinööri; lentävä lestadiolainen.

Sipilän bisnes-toiminta on puolueen alkiolaisesta, köyhän asian muistamisesta, yhtä kaukana kuin itä lännestä. Samoin lahkolainen komentojohtaminen. Järkyttyneet puolueveteraanit pitivät mölyt mahassaan ja puolueen harhautuminen juuriltaan sai jatkua.

Tämä sopi kokoomukselle: Sipilän kanssa tehtiin lehmänkauppa: keskusta sai kentän rauhoittamiseksi uuden maakuntahallintohimmelin.

Kokoomus sai nykyisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämispakon, omien julkisten palvelujen täyskiellon, kunnille pakolliset asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit.

Kokoomus risti nämä lakiin määritellyt pakottavat pakkonsa ”valinnanvapaudeksi!”

Kokoomuksen tosiasiallinen tarkoitus oli ja on varmistaa miehittämilleen ylikansallisille terveysyhtiöille sote-palvelujen kaappaus ja bisnes-voitto, sote-asiakkaiden palvelujen laadun kustannuksella.

Kansalaisille on tullut järkyttävänä yllätyksenä mihin kokoomuksen härski toiminta on jo vanhustenhoidossa ja päiväkodeissa johtanut.

Kunnat ovat hätäpäissään ulkoistaneet palveluja yksityisille, kasvottomille terveysjäteille. Asiantuntijat ovat siitä varoittaneet vuosikausia. Henkilöstön suut on tukittu pelottelulla ja potkuilla.

Tästä välittämättä kokoomus ajaa samaa menettelyä muihinkin sote-palveluihin, ja ainoana puolueena eduskunnassa kieltäytyy korjaamasta vanhusten- ja lastenhoidossa jo esille tulleita räikeitä, ihmisoikeuksia loukkaavia laittomuuksia. Selvitettävinä on jopa kuolemantuottamuksia.

Perustuslakivaliokunta kaatoi kesäkuussa 2017 yksimielisesti kokoomuksen ajaman sote-valinnanvapauslain perustuslain vastaisena. Laittomia pykäliä oli 15. Raakile palautettiin takaisin hallitukselle.

Virkamiestyöryhmä kirjoitti uuden esityksen; poisti yhtiöittämispakon ja julkisten palvelujen tuottamiskiellon, ja muutti asiakassetelit ja henkilökohtainet budjetit maakunnille vapaaehtoisiksi.

Kokoomus nosti tästä kovan metelin ja vaati hyvityksenä asiakassetelit ja henkilökohtaiset budjetit pakollisiksi ja koskemaan myös erikoissairaanhoitoa. Tällöin terveysjätit pääsisivät tekemään bisnestä myös leikkaussaleihin! Sipilä hyväksyi.

Perustuslakivaliokunta kaatoi viime syksynä tämänkin esityksen perustuslain vastaisena ja lähetti sosiaali-ja terveysvaliokunnan (StV) korjattavaksi; laittomia pykäliä oli 20. Valiokunnassa kokoomus jatkoi vyörytystään ja laittomuuksia jäi hallitus-äänin korjaamatta; mietintö on saneltu.

Nyt perustuslakivaliokunnassa oleva StV:ssä ”korjattu” valinnanvapauslaki kaatuu sekin perustuslain vastaisena useamman pykälän osalta, mikäli perustuslakivaliokunta pysyy aiemmassa kannassaan, kuten käytäntö on ollut.

Luulisi vanhus-kohun herättäneen kokoomuksen puoluepaatuneimmatkin.

Pohjamudat on jo koettu.

Heikki Santala

järjestöneuvos

Kauniainen

Kommentoi