Lukijoilta: Kokoomuksen on lopetettava vasemmiston kanssa flirttailu

Suomen 38. eduskuntavaalit pidettiin menneenä keväänä. Gallupien perusteella Kansallinen Kokoomus oli tammikuuhun 2019 asti varteenotettava vaihtoehto pääministeripuolueeksi. Tässä tavoitteessa epäonnistuttiin ja todella lujaa. Kokoomus kosiskeli vasemmistoa, vaikka kompassin pitäisi osoittaa oikealle.

Kokoomus on vaihteeksi sisäisessä tienhaarassa. Tämä näkyy puoluepoliittisessa keskustelussa, keiden kanssa haluamme tulla nähdyksi. Suomen sisäpolitiikan henki on siirtymässä vasempaan suuntaan ja kokoomus siinä samassa. Tämä on huolestuttavaa, koska hallitus olisi voinut teoriassa jatkaa porvarillisena enemmistönä. Mikä siis meni pieleen?

Porvarillisen tien väylä tukittiin ennen vaalipäivää kokoomuksen suunnalta annettujen lausuntojen takia. Näiden puheiden takia perusporvarin mahdollisuus muodostui minimaaliseksi. Suomi on länsimaalainen demokratia eikä meidän pidä mennä menneisyyden tielle sulkemalla etukäteen politiikan toimijoita ulos pelikentiltä. Kylmän sodan aikana oikeistopuolueet olivat polvillaan ja keskinäisessä hajaannuksessa vasemmiston käyttämän henkisen vallan avulla. Sama toistuu nyt, koska kokoomus ei uskalla olla oikeistopuolue ja hakeutua luontaisten kumppanien seuraan, vaan haikailee vasemmistolaiselle tielle.

Oppositiopolitiikka on osoittautunut vaikeaksi paikaksi kokoomukselle. Ideologinen työ on näivettynyt. Kaiken lisäksi meillä ei ole enää yhtä yhdistävää kattotekijää, minkä taakse kaikki jäsenet voisivat asettua. Isänmaakin puuttui periaateohjelman luonnoksesta, mutta se onneksi lisättiin sinne ennen puoluekokousta 2018. Ympäristö-sana luontokontekstissa taas mainittiin peräti 17 kertaa tässä kahden sivun pituisessa paperissa. Luonto on kokoomuslaisille tärkeä aihe – toki se voisi olla tasapainossa muiden teemojen kanssa.

Kokoomus tarvitsee ideologisen puhdistautumisen, eli katharksiksen kuten toisessa kotimaassani Kreikassa on tapana sanoa. Meidän on pohdittava ennen seuraavaa puoluekokousta, mikä on kokoomuslaisen oikeistolaisuuden ytimessä.

Äänestäjät kyllä tunnistavat epäaitouden poliittisessa viestinnässä – ilmastoaktivistien halpakopiointi tai esiintyminen jakovarapopulisteina eivät tuo vaalivoittoja, vaan jättävät meidät jälleen kerran hopea- tai pronssisijoille. Kansa palkitsee vaaliuurnilla johdonmukaiset ja rehelliset poliitikot.

Kokoomuksen on suunnattava oikealle raiteelle ja näyttäydyttävä oikeistopuolueena. Tasapainoilu janan molempaan suuntaan ja eritoten vasemmalle johtavat kansalaisten luottamuksen menetykseen – kukaan ei ota todesta liukuvaa politiikan toimijaa oli kyse puolueesta tai kansanedustajasta.

Manolis Huuki

valtiotieteiden kandidaatti

Pohjanmaan Kokoomusnuoret

Kommentoi