Lukijoilta: Kokoomuksen, vihreiden, RKP:n ja vasemmiston nuoret haluavat kannabiksen vapauttamista

Huumeiden käytön dekriminalisoinnin vaatimus ei ole yllättävää vihreiden eikä vasemmiston kohdalla. Sen sijaan kokoomuksen ja RKP:n nuorten liittyminen kannabisrintamaan on käsittämätöntä.

Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista, vaativat yhdessä Demarinuoret, Kokoomusnuoret, RKP-nuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret. (Kokoomusnuoret: Kannanotto 1.11.2019 ).

Vuoden takainen kannanotto toistui tämän vuoden Kokoomuksen puoluekokousaloitteissa. Siinä Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen kokoomusnuoret esittivät, että kannabiksen käyttö ja pienten määrien hallussapito on dekriminalisoitava. Kyse ei siis ole hetken huumasta vaan todellisesta ja vakavasti otettavasta pyrkimyksestä muuttaa Suomen huumausainepolitiikkaa.

Puoluehallituksen vastaus esityksiin sisälsi mm. seuraavaa: ”Huumeiden käyttöä koskevien kieltojen nähdään vähentävän huumeiden käyttöä ja ylläpitävän huumeidenvastaista asennetta. Huumausaineita koskevat rikoslain säännökset viestivät yhteiskunnan asennoitumista huumausaineisiin liittyen. Ensisijaista on huumeiden käytön yksilölle, yhteisöille ja yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen pitäminen mahdollisimman vähäisenä. Kannabiksen käytön laillistamisen tuskin voidaan nähdä edistävän tämän tavoitteen toteutumista” Puoluehallitus esitti puoluekokoukselle aloitteiden hylkäämistä.

Kokoomuksen tulevaisuuden päihdepolitiikka herättää vakavaa huolestuneisuutta , kun nämä nuoret pääsevät aikanaan vallankahvaan kiinni.

Eivätkä huolenaiheet suinkaan ole vähenemään päin. Kokoomusnuoret esittivät samalle puoluekokousväelle nuuskan myynnin laillistamista Suomessa. Kokoomuksen opiskelijajärjestö Tuhatkunta perustelee seuraavasti: ”Nuuskan myynnin laillistaminen ja sen aiheuttamiin haittoihin puuttuminen lisäisi Suomen verotuloja ja mahdollistaisi tehokkaamman ja avoimemman puuttumisen nuuskan aiheuttamiin terveyshaittoihin. ” Näkökulma viittaa aika vahvasti taloudellisen voiton hankkimiseen.

Puoluehallituksen mukaan nuuskan myynnin laillistaminen ei olisi oikea suunta nuuskan käytön vähentämiseen tähtäävissä toimissa.

Suomalainen päihdepolitiikka ja kansanterveystyö on onnistunutta ja kansainvälisestikin tunnustettua. Meillä päihteiden käyttö on globaalissa vertailussa suhteellisen maltillista. Em. poliittisten puolueiden nuorten päihdepolitiikka näyttäisi olevan eri linjoilla.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Kommentoi