Lukijoilta: Kokoomus ei keskitä, muista en tiedä

Suomessa käydään ensimmäiset aluevaalit tammikuussa, siis neljän kuukauden kuluttua!

Mistä nyt äänestetään?

Lyhyesti sanottuna terveyspalveluista, sosiaalipalveluista ja pelastuslaitoksen hallinnoinnista.

Rautalangasta väännettynä se tarkoittaa sitä, kuinka tulevaisuudessa pääsee lääkäriin, neuvolaan, miten hoidetaan vanhukset tai vammaisten palvelut. Tuleeko paloauto paikalle heti vai hetken päästä.

Jatkossa näiden ns. sote-pela-palvelujen hallinto keskitetään maakunnan kokoisille alueille. Niiden ja kuntien/kuntalaisten napanuora katkaistaan monilta osin.

Sillä miten hallinto hoidetaan, ei ole käytännön merkitystä maakunnan ihmisille.

Sillä missä tai miten palvelut ovat saatavilla, sillä on merkitystä.

Myös maakunnan kuntien ja kuntalaisten yhteishengen lujittaminen on tärkeä tehtävä, joka edesauttaa kaikkien mahdollisuuksia selvitä ja menestyä.

On ymmärrettävää, että sote-pela-tehtävien siirtyminen pois omista käsistä aiheuttaa epäilyä. Tästä epäluottamusta lisäävästä pelosta pitää päästä irti.

Maakunnan ihmisillä ja päättäjillä on huomattavan paljon paremmat mahdollisuudet viedä kotikuntaa ja -maakuntaa kohti parempaa tulevaisuutta, kun se voidaan tehdä yhdessä toisiimme luottaen.

Palvelutarjonta kehittyy ja muuttuu ja mahdollistaa monien palvelujen uudenlaisen tuottamistavan. Emme saa kuitenkaan siirtyä pelkkiin ”digipalveluihin” vaan meidän on huolehdittava kaikkien ja kaikenikäisten palveluiden saatavuudesta vielä vuosia vanhalla toimintatavalla.

Myös kolmannen sektorin ja yksityisten palvelutuottajien toimintamahdollisuuksista tulee huolehtia. Julkinen palvelu ei pysty yksin takaamaan kaikkea palvelutuotantoa.

Lääkärin vastaanotolle on päästävä kotikunnassa, samoin vanhukset on hoidettava kotikunnassa, paloautoa ja ambulanssia ei voi odottaa kovin pitkän matkan päästä.

Apua on saatava läheltä nopeasti, silloin kun sitä tarvitaan.

Itse aion olla ehdokkaana aluevaaleissa ja kuten Pohjanmaan Kokoomus on linjannut, myös minä olen sitoutunut siihen, että sote-pela-palveluverkko säilyy 1+7-mallin mukaisena (Alajärvi, Alavus, Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki sekä niiden alaisuudessa toimivat toimipaikat) myös kolmen ensimmäisen vuoden jälkeen.

Kokoomus ei keskitä, muista en tiedä.

Kai Pöntinen (kok.)

maakuntaneuvos, yrittäjä

Lapua

Kommentoi