Lukijoilta: Korjaus maakuntaveroa käsittelevään kirjoitukseen

Toin Ilkka-Pohjalaisessa 13.11. kirjoituksessani esille hallituksen esittelemän sote-uudistuksen ja maakuntaveron käyttöönoton vaikutuksia alueemme rahoitukseen.

Kirjoitukseen oli tullut erheellisesti virhe. Oikeat luvut ovat seuraavat: Pohjanmaan hyvinvointialue eli Vaasan sairaanhoitopiiri menettää nyt esitellyssä sote-mallissa 17 miljoonaa euroa rahoitustaan nykytilanteeseen 2020 verrattuna per asukas vuoteen 2029 mennessä. Mukaan laskettaessa kielilisät ja siirtymätasaus, on tiedostettava että laskennallisesti Vaasan hyvinvointialue edelleen yksi suurimmista häviäjistä kaikista maakunnista, mikäli hallituksen esitys menee maaliin.

Maakuntaveron käyttöönotto tässä kuviossa edelleenkään edistä Pohjanmaan elinvoimaa etenkään, kun sillä paikataan tätä lähtötilanteen negatiivista tulovajetta. Jotta sairaanhoitopiirin palvelutaso säilyy, joudutaan verottamaan maakunnan asukkailta lisää tai etsimään muita tulonlähteitä.

Koska tunnen hallituspuolueen edustajia, tiedän että tämä uudistus on etenkin RKP:n ja keskustan taloustietoisimmille oikeistolaisille vaikea paikka nieltäväksi. On varmasti hankala tukea mallia, joka ei aidosti omaa ideologiaa edusta. Voidaankin todeta, että Suomen hallituksen vasemmistosiipi on valitettavasti vienyt sote-uudistuksessa hallituksen muutamia oikeistolaisia edustajia kuin litran mittaa.

Jo nyt on selvästi havaittavissa, että kokoomusta todellakin kaivataan tuomaan malttia ja pitkän tähtäimen talousosaamista hallitukseen.

Tommi Mäki (kok.)

yrittäjä, kaupunginvaltuutettu

Vaasa

Kommentoi