Lukijoilta: Korkea rokotekattavuus on meidän kaikkien etu!

Olemme taas saaneet kokea poikkeuksellisen koronakevään. Kuka olisi viime kesänä uskonut, että eläisimme koronan kanssa vielä vuoden päästä?

Harrastukset ovat olleet tauolla, kulttuuri- ja tapahtuma-ala on ollut vakavassa ahdingossa, ravintoloiden aukioloaikoja on rajoitettu ja ulkomaanmatkat ovat loistaneet poissaolollaan. Olemme joutuneet sietämään tilannetta ja sopeutummaan uuteen arkeen samalla eläen suuressa epätietoisuudessa.

Milloinkohan tämä pandemia on ohi?

Hallituksessa olemme käyneet pitkiä neuvotteluja koronasta. Säätytalon seinillä olisi paljon kerrottavaa, jos osaisivat puhua.

Kaikki päätökset eivät ole saaneet kansan tukea. Ymmärrän sen hyvin. Olemme tehneet päätökset terveysviranomaisten suositusten perusteella.

Katsoessamme kokonaiskuvaa voimme kuitenkin todeta, että olemme Suomessa onnistuneet suhteellisen hyvin. Yli kolme miljoonaa suomalaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Todennäköistä on, että kaikki 50 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat ovat kesän loppuun mennessä saaneet molemmat rokoteannokset.

Mitä laajempi rokotekattavuus, sitä pienempi riski vakaville sairastumisille. Talouskin on alkanut lähteä liikkeelle. Se lupaa hyvää myös työllisyydelle.

Nyt meidän on opittava palaamaan jonkinlaiseen normaaliin elämään, vaikka tiedämme, että virus voi olla osa arkeamme vielä kauan. Se vaatii meiltä kaikilta vastuunkantoa tulevaisuudessakin.

On ollut ilo seurata EM-jalkapalloturnausta ja Huuhkajien hienoja suorituksia. Kisat ovat kuitenkin osoittaneet, että virus voi lähteä nopeasti leviämään taas. Suomalaiset fanit ovat ottaneet viruksen mukanaan kotiin Pietarista, ja koronatapaukset Suomessa ovat kahden viimeisen viikon aikana lähteneet nousuun. Tarvitsemme maalaisjärkeä jatkossakin, jotta nopeasti saadaan tilanne taas haltuun.

Toivottavasti voimme pikkuhiljaa palata siihen, mitä vielä ennen pandemiaa kutsuttiin normaaliksi arjeksi. Saamme myös olla iloisia siitä, että tilanne niin Pohjanmaalla kuin Etelä-Pohjanmaalla näyttää vielä hyvältä.

Tämän kummallisen vuoden jälkeen ei ole ihme, että me koemme jonkinlaista kollektiivista uupumusta. Samalla koemme ehkä myös kollektiivista iloa.

Onhan se ihanaa tavata toisiamme, käydä kesäteatterissa ja konsertissa, järjestää grillijuhlia perhe- ja ystäväpiirissä ja nauttia yhdessäolosta.

Koronavuosi on ainakin saanut minut ymmärtämään sen, miten paljon arvostan yhteistä ajanviettoa ja tapaamisia ihmisten kanssa kasvotusten. Zoom ja Teams ovat loistavia keksintöjä, mutta fyysiset kokoukset ja keskustelut kasvotusten ovat korvaamattomia.

Nyt on myös hyvä aika panostaa asioihin, jotka ovat kärsineet pandemian aikana, etenkin lasten ja nuorten harrastuksiin ja hyvinvointiin.

Kahden viikon kuluttua 26. heinäkuuta Suomi luopuu sisärajatarkastuksista. Tämä on erittäin tervetullutta. Samalla otamme käyttöön uudet terveysturvalliset matkustussäännökset, jotka tulevat helpottamaan Suomeen matkustamista.

Itse katson, että olisi hyvä noudattaa EU:n suosituksia niin kutsutuista ”vihreistä maista”.

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Pietarsaaresta

Kommentoi