Lukijoilta: Korkeakulttuurin hymistys

Hyvät vaasalaiset veronmaksajat! Lukekaapa tarkkaan Sirpa Sainion (vas., kulttuuri-ja liikuntalautakunnan varajäsen, kulttuurijaoston puheenjohtaja) sunnuntaina 3.10. julkaistu mielipidekirjoitus otsikolla ”Ehkä Sala Vasaensis”. Siinä hän maalailee suunnitellun Wasa Stationin (mikä typerä nimi) musiikkitalon tulevaa käyttöä.

Ensinnäkin on tietysti toivottava että järki voittaa ja tuo hanke tuossa muodossa haudataan. Mutta jos ei, niin pelkästään tuo musiikkitalo tuossa kokonaisuudessa tulee toteutuessaan maksamaan meille veronmaksajille ainakin noin runsaat 50 miljoonaa euroa (=lisää velkaa) + rahoituskulut. Vuotuiset käyttökulut tulevat vähimmilläänkin olemaan yli 3 miljoonaa euroa/vuosi.

Nämä kulut ilmeisesti menevät vasemmistoliiton Sainion mielestä esimerkiksi lastensuojelun tai vanhustenhoidon edelle.

Sainion visioissa tuo hanke kuitenkin tulee kirjoituksen perusteella olemaan vain pienen korkeakulttuuria (klassinen musiikki, ooppera, kaupunginorkesteri) harrastavan väestönosan tarpeita varten. Jo nimiehdotus Sala Vasaensis (mikä vieläkin typerämpi nimi) kertoo, mitä kohderyhmää tavoitellaan. Sainion suunnitelmissa uudessa salissa tuskin tullaan kuulemaan hanuristi Veli-Matti Jaervenpaeaen taitavaa soitantaa tai Jari Sillanpaeaen Satulinnaa. Myöskään Eino Groen ei varmaan pääsisi lavalle.

Kaupunginorkesterin toiminta oli vuonna 2019 lähes 2 miljoonaa euroa tappiolla, budjetissa 2020 tappio (negatiivinen toimintakate) on arvioitu samansuuruiseksi (Vaasan kaupungin talousarvio 2021, sivu 153). Mitään nettotuottoja ei siis ole koskaan odotettavissa tuosta investoinnista.

Sainio haaveilee uuden musiikkitalon lisäävän kaupunkimme ”valtakunnallista ja kansainvälistäkin näkyvyyttä”.

Voin tietysti olla väärässä mutta rehellisesti sanottuna en usko maailman maksukykyisen kulttuuriväen sankoin joukoin ryntäävän tänne periferiaan kuuntelemaan esimerkiksi oopperaa ”featuring Irma Rewell”.

Kyllä tuon musiikkitalon kulut toteutuessaan kaatuvat veronmaksajien niskaan. Ja taas, ennen kuin joku huutaa ”kulttuurivastaisuus!” niin sanon, ettei minulla ole mitään minkään alan kulttuuria vastaan, päinvastoin. Olen vain sitä mieltä, että kun on kysymys verorahoista, sitä kulttuuria on tarjottava laajasti eikä vain ns. korkeakulttuurin harrastajille.

Sainio allekirjoittaa tekstinsä kaupungin luottamushenkilönä, ei yksityishenkilönä. Onko Sainion visio myös Vaasan kaupungin visio?

Ja vielä nimestä, jos sitä tarvittaisiin: Ehkä Vaasan Musiikkitalo?

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi