Lukijoilta: Korona ei katso opiskelijastatusta

Opiskelijat ovat saaneet, joka käänteessä ihan järkyttävästi kritiikkiä ja syyttelyä koronan levittämisestä. Syyttely alkoi viime syksynä ja jatkuu edelleen. Opiskelijoita jopa pelottaa olla opiskelijoita sen takia, että opiskelijan haalareita katsotaan kieroon ja syrjivästi.

Opiskelijoita ei tule syyllistää koronan leviämisestä. Opiskelijastatuksen näyttämisen pelko ei saa olla syynä opiskeluiden keskeytykselle.

Koronan leviäminen ei kuitenkaan ole kenenkään syy ja opiskelijoita on asiasta turha syyllistää.

Korona leviää myös muiden henkilöiden keskuudessa, kuin vain opiskelijoiden. Korona ei katso opiskelijastatusta, vaan leviää myös työn ja työpaikkojen kautta.

Poliisi on tehnyt oikein keskeyttäessään juhlat, jotka rikkovat kokoontumisrajoituksia, mutta muutaman opiskelijan teot, eivät saa leimata Vaasan koko tuhansien opiskelijoiden opiskelijayhteisöä.

Opiskelijoille, jotka ovat näitä sääntöjä rikkoneet ja kokoontumisrajoitusten enimmäismääriä, tulisi kerrata säännöt siitä, miten korona rajoittaa opiskelijoiden kokoontumista ja kyseessä olevien opiskelijoiden tulee ottaa omista teoistaan vastuu aikuisina ihmisinä.

Suurin osa opiskelijoista on noudattanut koronarajoituksia ja kaipaa opiskeluympäristön vaihtoa pienestä yksiöstä muualle kuten kirjastoon ja luentosaleihin.

Vaasan yliopiston ovet ovat olleet kiinni pitkään ja siten myös pienopiskelutilat sekä ryhmätöille tarkoitetut tilat ovat olleet kiinni. VAMK on taas pystynyt hieman avaamaan oviaan laboratoriotunteja varten ja pienryhmissä suoritettavia atk-luokan tehtäviä varten, sielläkään ei kuitenkaan ole auki pienryhmätiloja.

Opiskelijat kokevat tämän olevan epäreiluna siihen nähden, että kaupungin kirjasto on saanut olla auki.

Kyse on tietyn elämän vaiheen verkostoitumisesta ja oman paikan etsimisestä sekä nuoruudesta.

Mitä opiskelijat ovat korona aikana kaivanneet eniten, ovat yhteisöllisyys ja kehittyminen sekä kasvaminen yhdessä. Suurimmalla osalla opiskelijoista kommunikaatio ja vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa on tapahtunut kunnioittaen sosiaalista etääntymistä, ja keskustelut kavereiden kanssa ovat tapahtuneet etäyhteyksien päästä.

Opiskelijoiden ahdinko on syvä. Uuden vasta-aloittaneen opiskelijan sekä vanhemman opiskelijan yksinäisyys ja eristäytyminen voivat vaikuttaa todella haavoittavasti jaksamiseen opiskeluiden parissa jatkossa.

Tutkimusten mukaan joka kolmas opiskelija on jo opiskeluaikana uupunut. Uupumus opintojen parissa viivästyttää valmistumista ja opiskelija on uupunut jo ennen kuin työt ehtivät edes alkaa.

Opiskelijat on jätetty tällä hetkellä käytännössä täysin ilman tukea lukuun ottamatta VAMOK:n ja VYY:n tarjoamaa apua karanteeneihin ja koronan pahimmassa kriisissä.

Tukea ei muuten ole tullut opiskeluissa jaksamisen kanssa. Tämän lisäksi tuen hakeminen opiskelijatovereista opiskeluissa jaksamiseen on kiellettyä ja opiskelijoita vahditaan kuin pahaisia kakaroita, etteivät he tekisi mitään tai saisi tukea mistään, edes opiskelijatovereistaan.

Valtiolta opiskelijat vaativat mielenterveydelle tehostettua tukea, niin koululta, kaupungilta kuin myös YTHS-palveluiden piiristä. Vähin tuki mitä on saatavilla löytyy opiskelijatovereista.

Syyllistämisen ja kritiikin seurauksena seuraavina vuosina Vaasan korkeakoulujen hakuluvut ovat kuitenkin vaarassa romahtaa sen takia että Vaasan korkeakouluihin ei hae kukaan hyvän hengen loppumisen takia. Pahin skenaario hakutilastojen kärjestä tippumiselle on se, että koulut loppuvat.

Vaasan kaupunki ei kehity, mikäli korkeakoulujen tuoma kaupungin kehitys loppuu.

Korona on tällä hetkellä aiheuttanut sen, että moni opiskelija on muuttanut pois Vaasasta, kotipaikkakunnalleen tai muualle, koska Vaasassa ei tapahdu mitään. Opiskelijoiden mukana vuokratulot vähenevät ja kaupunki näivettyy aivan samalla tavalla kuin mikä tahansa entinen korkeakoulupaikkakunta.

Taloudellisesti voisi kysyä: Onko Vaasalla varaa menettää kehitys ja samalla tuloja mitä opiskelijat tänne tuovat?

Vaasan kaupunkikuva on tälläkin hetkellä tyhjä koronan takia. Mutta entäs, jos siihen ei kuuluisikaan opiskelijoita lainkaan, vaikka palattaisiin normaaliin?

Elisa Pirttilahti (kesk.)

Vaasan Keskustaopiskelijat puheenjohtaja

kuntavaaliehdokas

Merja Rintamäki (kesk.)

Vaasan Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja

kuntavaaliehdokas

Vaasan Keskustan kunnallisjärjestön hallitus

Kommentoi