Lukijoilta: Korona ja suuret herätysliikkeiden kesäjuhlat

Koronaviruksen levittämä epidemia aiheuttaa kaikkien suurten tapahtumien järjestäjille taloudellisia menetyksiä. Tämä koskee yhtälailla kulttuurin, urheilun kuin politiikan sektoreita. Asiantuntijat puhuvat jopa neljän kuukauden päähän ulottuvista koronaviruksen aiheuttamista häiriöistä.

Suomen kesä on myös tunnetusti eri kirkkojen ja herätysliikkeiden suurten tapahtumien kulta-aikaa. Sadat tuhannet kansalaiset ovat kokoontuneet vuosikymmenten ajan omiin kesäjuhliinsa. Vain muutamat sotavuodet ovat tilapäisesti katkaisseet monien tapahtumien kirkolliset perinteet.

Lestadiolaisten suviseurat, körttiläisten herättäjäjuhlat, Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlat, helluntailaisten kesäkonferenssit, vapaakirkollisten kesäjuhlat, Sanan suvipäivät, Heinäveden kirkastusjuhlat, Uusheräyksen kesäseurat ja Evankelisen lähetysyhdistyksen kesäjuhlat kokoavat perinteisesti väkensä eri puolille yhteisiin juhliinsa.

Kyseisten juhlien merkitys omille järjestöilleen on ainakin kahtalainen: Hengellisessä mielessä ne ovat vahva linkki jäsenistöjensä yhteenkuuluvaisuuden ylläpitämisessä. Toisaalta suurimpien herätysliikkeiden kesäjuhlilla on merkittävä taloudellinenkin vaikutus, joka osaltaan vahvistaa järjestön kotimaan- ja lähetystyön toimintaedellytyksiä.

Viime kesänä Kuopiossa pidettyjen Suomen Vapaakirkon Kesäjuhlien isäntä, pastori Tapio Annala kertoi televisiohaastattelussani, että heidän juhliensa uhritulot olivat kooltaan sen verran pienet, etteivät ne kattaneet juhlien aiheuttamia kuluja, vaan niitä täytyi tukea muilla varoilla.

Lestadiolaisten Suviseurat ovat perinteisesti Pohjoismaiden suurimmat hengelliset kesäjuhlat. Juhlilla liikkuu joka kesä suuret summat rahaa yli

70 000 ihmisen ruokaillessa, uhratessa ja ostaessa päivittäisiä tavaroitaan organisaation omista kaupoista. Lähes 200 hehtaarin kokoisen juhla-alueen vuokrakustannukset ovat melkoiset, koska alueen peltojen vuokraamisesta etukäteen useiden vuosien ajaksi koituu liikkeelle huomattavat kulut. Liike korvaa maanomistajille peltojen nurmelle muuttuneista viljelysuunnitelmista aiheutuneet kulut vuokrien lisäksi.

Jos suviseurat 2020 jäävät pitämättä, liikkeelle aiheutuu siitä suuret menetykset.

Helluntailiikkeen juhannuskonferenssien tuotolla on perinteisesti voitu tukea Iso Kirja-opiston toimintaa. Opisto sekä liikkeen kustannustoiminta Aikamedia ovat jo nyt taloudellisesti ahtaalla. Tilanne vaikeutuisi entisestään, mikäli konferenssitulot jäisivät saamatta korona-epidemian mahdollisesti estäessä tapahtuman toteutumisen.

Juhani Happonen

toimittaja-evankelista

Kuopio

Kommentoi