Lukijoilta: Korona on koetellut rankalla kädellä nuoria – Karanteenihärdellin keskellä elävien abien kuorma on jo kohtuuton

Maanantaina se alkoi, ylioppilaskokelaiden syksyn rutistus. Jo neljättä kertaa koronan varjostamana.

Nyt epidemiatilanne on nuorten kannalta pahempi kuin aiemmin, koska tartunnat jylläävät eritoten lasten ja nuorten keskuudessa. Paineet eivät syksyllä ole niin kovat kuin keväällä, ainakaan valtaosalla kokelaista. Suurin osa kirjoittajista aloittaa nyt ja jatkaa urakan loppuun ensi keväänä. Jännitystä on silti heilläkin: Jos nyt tulee takapakkia, suunnitelmat menevät uusiksi ja koko kirjoitusurakka on edessä keväällä. Kuusi ainetta samaan syssyyn voisi tehdä monelle tiukkaa.

Kirjoittajien joukossa on niitäkin, joilla tutkinto jäi syystä tai toisesta uupumaan ja lakki saamatta viime keväänä: Penkin alle mennyt koe, koepäivänä iskenyt vatsatauti... tai korona. Erään kokelaan kirjoitukset tyssäsivät, kun hän joutui eristyksiin koronan vuoksi. Toivottavasti hän pääsee nyt viemään lukiotaipaleensa loppuun ja saa lakin. Tuolloin altistuneille ja karanteeniin määrätyille järjestettiin erillinen tila, missä he pystyivät jatkamaan rupeamaa. Tällaista mahdollisuutta ei välttämättä ole. Esimerkiksi Kurikan kaupunki on linjannut, että kirjoitukset menevät sivu suun, jos joutuu karanteeniin. Myöskään Seinäjoella ei yksittäisille karanteeniin joutuville järjestetä kirjoitusmahdollisuutta. Sitten asia on eri, jos kyseessä on kokonainen luokka. Vaasassa sen sijaan lyseon lukio kehitti viime keväänä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa karanteenisalin, jossa karanteeniin joutuva voi osallistua kirjoituksiin tarkan seulan läpäistyään. (Ilkka-Pohjalainen 25.8.)

Korona on koetellut nuoria erityisen rankasti. Abiturientit ovat opiskelleet lähes koko lukioaikansa koronakurimuksessa. Haastattelin elokuun lopussa seinäjokelaista abiturienttia, joka kertoi, että ensimmäinen puoli vuotta lukiossa oli normaalia. Sitten tuli korona etäjaksoineen ja maskeineen. Vanhojen tanssit siirtyivät toukokuulle ja ne tanssittiin typistettynä tyhjälle katsomolle. Kirjoitusten alla abit siirtyivät Seinäjoella ja monessa muussa kunnassa etäopetukseen mahdollisten altistumisten minimoimiseksi. Moni nuori on vetäytynyt täysin omiin oloihinsa, ettei vain altistu virukselle ja joudu karanteeniin.

Koronan lisäksi lukiotaivaltaan päättävien nuorten kuormaa lisää viime vuonna voimaan tullut korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus. Kun valtaosa hakijoista saa opiskelupaikan pelkän yo-todistuksen perusteella, jo ennestään paineistettuun kirjoitusurakkaan tuli kertaheitolla lisää kierroksia.

Nähtäväksi jää, toteutuuko uudistuksen jalo tavoite siitä, että toiselta asteelta siirryttäisiin entistä nopeammin jatko-opintoihin. Todistuksen arvosanojen painotus ja aiemmin korkeakouluhakuun tullut ensikertalaiskiintiö yhdessä voivat kääntää tilanteen päälaelleen: Jos kokeet eivät mene nappiin, yo-koneiden arvosanoja jäädään helposti korottelemaan. Samalla säästellään ensikertalaisuutta, jotta lähtöasetelmat unelmien jatko-opiskelupaikan saavuttamiselle olisivat mahdollisimmat hyvät.

Toivottavasti rokotuskattavuus saadaan kohdilleen ja keväällä voimme elää jo vapaammin. Nuoret elättelevät toiveita normaalista lukiotaipaleen lopusta penkkareineen ja yo-juhlineen, ja sen he totisesti ansaitsevat erikoisten lukiovuosien jälkeen.

Marika Eikkula

Kommentoi