Lukijoilta: Korona opettaa

Koronavirus teki yhtäkkiä suomalaisesta ruuantuotannosta ykköspuheenaiheen. Vessapaperista tuli tavoiteltava sijoitushyödyke. Jauheliha on kotitalouksien ykkösravintolähde. Käsidesi korvasi virolaisen viinaturismin. Suomessa on erityisiä henkilöitä, joiden panos on yhteiskunnalle korvaamattomia. Kukaan ei puhu ilmastosta.

Suomalainen ruuantuotanto kokee juuri nyt renessanssia ja kaikki ovat huolissaan maanviljelijöiden jaksamisesta.

Tämä tuntuu ihmeelliseltä, kun tuottajahintojen tasosta ei ole kutos-sivun alareunan kolmen rivin uutista enempää luettavissa. Siis aikaisemmin.

Vessapaperi on tavoiteltava hyödyke, jonka arvo katukaupassa voi romahtaa koska vain, elleivät sitten alhaiset korot pakota patjan alle säästämiseen.

Jauheliha ohittaa avokadopastan gourmee- ja kodin nopeana lastenherkkuna, ihan vain vinkkari päälle ja ohi.

Viinaralli on ohi ja käsidesiä tislataan kaikissa Suomen vähääkään viinalle tuoksuvissa laitoksissa. Joten ulkoisesti, eikä tarvitse välttämättä ottaa ruuan kanssa.

Meillä työskentelee ammattiryhmiä, joiden panos on jo niin tärkeä, että heidän sairastumisensa ei tule kysymykseenkään.

Suomessa on aliarvostettu ammattiryhmä, joka pitää ravinnon saannista huolta silloin, kun rajat ovat kiinni. Muistammeko me sen myös syksyllä?

Meillä on tehdas, joka on huolehtinut kankkusten välin kiillotuksesta jo yli sata vuotta, myös ulkomailla. Suomesta riittää sianlihaa ihan vientiin asti. Meillä on teollisuutta, joka voi korvata tuonnin ja paikata puutteita. Kaikki ne ammattilaiset myös, jotka pitävät rattaat pyörimässä.

Mikä sitten oli se opetus?

Ja vastaus on tietenkin, kaikki se mitä hyllyistä puuttuu, valmistetaan tai sitä on saatavissa Suomesta. Toivottavasti myös niitä tuotteita, joista pitkässä juoksussa tulee olemaan pulaa, joten olisiko syytä ryhtyä miettimään rajojen sisällä tapahtuvien toimintojen ylösnostoa ja vähentää sitä globaalin maailman tuskan revittelyä, josta meille tuli kannettavaksi virus ja opetus, että lopulta me olemme vain 5,5 miljoonaa suomalaista huolinemme ja murheinemme täällä rajojen sisällä.

Eurooppalainen vihreys (Green deal) kokee takaiskun, koska nyt on panokset sijoitettava omavaraisuuteen myös niiden asioiden osalta, joita tuohon hamstrauslistaan ei ole lueteltu. Koko Euroopassa.

Tero Jaskari

Vaasa

Kommentoi