Lukijoilta: Korona vaalivaikuttajana

Tulevissa vaaleissa varmaan moni loikkaa koronan pelossa nukkuvien puolueeseen.

Itse olen tavannut äänestää ennakkoon marketissa, jossa muutenkin asioin. Nyt vaan pitää äänestäjien ja virkailijoitten käyttää maskeja ja näiden välissä olla pleksilevy, kuten kaupan kassoillakin. Samoin varsinaisilla äänestyspaikoilla.

Pleksin suojassa voin laskea hetkeksi maskin yläreunaa ja näyttää naamaani ja henkilökorttia vierekkäin. Lisäksi äänestyspisteessä on ollut ennenkin järjestyksenpitäjä, mitä ei kaupan kassalla ole.

Äänestysliput ovat tietysti puhtaita. Nyt on puhuttu siitä, että pitäisikö olla oma kynä ehdokkaan numeron piirtämistä varten. Paljon suurempi riski on saada tartunta, kun otan ostoskärryjen aisasta kiinni ja lähden keräämään siihen tavaroita.

Digitalisaatio on jo laajasti arkipäivää, mutta vaaleissa itse äänestyksessä ja äänten laskennassa ei ole päästy valtavasta paperinpyörityksestä eroon.

Sähköisenä kotiäänestyskin hoituisi kätevästi, vaikka olisi karanteenissa, sairaana tai liikuntarajoitteinen. Vaalivalvojaisista poistuisi kyllä jännitysmomentti, arvailu ja laskennan edistyminen, kun ennakkoäänet ja vaalipäivän äänet lävähtäisivät ruudulle yhtä aikaa.

Sähköisessä äänestyksessä turvaväli toisiin ihmisiin olisi varmasti riittävä virusaltistusta ajatellen.

Sähköinen äänestys poistaisi paikkasidonnaisuuden. Kännykkäkansa on jo tottunut asioimaan sähköisesti. Sähköinen äänestys nostaisi nuorten äänestysaktiivisuutta.

On keksitty monia kasvottomia henkilöllisyyden todistamiskeinoja. Pankkiasioita olen voinut jo hoitaa pitkään kotoa käsin. Voin katsella reseptejä ja terveystietojani kanta -palvelusta. Verottaja ja Kela ovat siirtyneet paljolti sähköiseen asiointiin ja moni muu. Äänestystä vastaava toiminto on se, kun kannatan jotain kansalaisaloitetta netin kautta. Töitäkin tehdään etänä. Miksi ei äänestettäisi etänä? Niitä varten, jotka eivät ole vielä integroituneet digimaailmaan, voidaan varmaan kehittää välillinen turvallinen tapa saada äänensä sähköiseen muotoon.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi