Lukijoilta: Koronavirusepidemia aiheuttaa erimielisyyksiä

Miksi ruotsidemokraattien kannatus on viimeksi laskenut ja Ruotsin demarien kannatus on noussut? Tähän ilmiöön vaikuttaa eniten koronavirusepidemia.

Filosofi G. H. von Wright on kirjoittanut kirjoituksensa ”Wittgenstein ja 20. vuosisata” alkuun (Tieto ja ymmärrys, 1999), että hän ei tarkastele kirjoituksessaan vaikutteita, joita Wittgenstein on saanut loogis-analyyttiseen filosofiaansa muilta filosofeilta.

Sen sijaan hän on kirjoituksessaan uhkarohkeampi kuvaten sellaista, mikä ei ole monen mielestä kovin tärkeää. Von Wright suhteuttaa kirjoituksessaan Wittgensteinin ajankohtana vallinneeseen mielipideilmastoon ja kulttuuriin eli modernisuuteen.

Yhteiskunnallisen elämän peruspiirre on jatkuva muutos. Siksi myös Suomen valtion on hyvä olla myös EU:n jäsen. Maapallo on kansainvälistymässä, eikä tätäkään valtiota voi pelastaa rahakriisissä muuten kuin kansainvälisellä rahalla.

Mielestäni nyt ei ole viisasta pyrkiä palauttamaan yksipuolisesti ”vanha järjestys” tai ajatella, että mitään ei saa muuttaa. Ihmiskunta ei voi kuitenkaan jatkaa elämää kaikessa samalta pohjalta kuin tähän asti.

Kirjoitin 24.1.2020 Ilkkaan mielipidekirjoituksen ”Ilmastonmuuton muuttaa kaiken”. 2020 alussa koronavirusepidemia muutti vieläkin rajummin olosuhteita ja elämää mutta kaikkia virusepidemiaan liittyviä ilmiöitä ja näkökulmia ei ole tuotu vielä esiin.

Tartuntatautiepidemia on aiheuttanut erimielisyyksiä esimerkiksi virallisista sopimuksista ja pahentanut ihmisten välisiä suhteita. Erimielisyydet ovat ilmenneet esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeessä sekä yksityiselämässä ja syyt erimielisyyksiin juontavat moniin erilaisiin seikkoihin.

Jukka Paaso

arkkitehti

Kauhava

Kommentoi