Lukijoilta: Koskenkorvan vanha meijeri kunnostettava

Koskenkorvan meijeri seisoo yhä paikallaan. Näyttönä miten aikaisemmat sukupolvemme rakensivat jopa hyötykäyttöön kauniita rakennuksia. Vaikka ympäristöpsykologia-sanasta ei mitään tiedetty, osasivat ihmiset rakentaa ja suunnitella talon ja sen ympäristön kauniiksi ja toimivaksi.

Vaasa-lehden lukijat äänestivät 1940-luvulla Koskenkorvan meijerin puutarhan Etelä-Pohjanmaan kauneimmaksi. Ja kauniina se pysyi vielä 1960-luvun loppuun saakka, kunnes sen huolella yhdessä hoidetutut kasvimaat, perennat, syreenimajat ja hiekkakäytävät katosivat.

Vaikka asun pääkaupunkiseudulla, pyrin viettämään kesäni kotiseudullani Pohjanmaalla ja kutsun usein läheisiäni ja ystäviäni ihailemaan Pohjanmaan kulttuurimaisemia ja sen historiallisia rakennuksia.

Poikani halusi perheineen käydä katsomassa Koskenkorvan meijeriä, missä mieheni on kasvanut. He totesivat, että talo on tukevasti ja laadukkaasti rakennettu kaunis vanha talo. Mutta se seisoo hylättynä ja täysin roskattuna autiotalona, samoin kuin sen pihapiiri.

Suomalaiset matkustavat sankoin joukoin ihailemaan muiden maiden historiallisia taloja ja kulttuuriympäristöä.

Nyt koronan pelko on pakottanut suomalaiset etsimään kotimaamme kauneutta ja omia vanhoja kulttuuriympäristöjämme. Eikö meidän olisi korkea aika vaalia, säilyttää ja kehittää omia kotiseutujamme?

Täällä Uudellamaalla pakkolunastetaan yksityisten, useita vuosisatoja saman suvun hallussa olevia maatiloja yhteiskunnan tarpeita varten.

Ehdotankin, että Ilmajoen kunta ja Etelä-Pohjanmaan päättäjät lunastavat, tarvittaessa pakkolunastavat, Koskenkorvan parhaimmalla ja keskeisellä paikalla seisovan meijerirakennuksen sen pelastamiseksi ja kehittämiseksi. Onhan Ilmajoen kunnalla Vaasa–Tampere-valtatien lähellä, jopa rautatien vieressä, Kyrönjoen Pukarankosken rannalla seisova vankka ja iso kivitalo pihapiireineen.

Kaikki tämä voisi kunnostettuna olla tunnelmallinen vetonaula matkustajille ja turisteille tulevina vuosina.

Kunnostetaan Koskenkorvan meijeri vaikka hotelliksi, kunhan on eteläpohjalaista yhteiskuntaa palveleva laitos. Sitä tarkoitustahan varten viisaat esivanhempamme ja sukumme ovat sen kerran perustaneet.

Ulla-Britta Talvitie

valt.kand.

Sipoo

Kommentoi