Lukijoilta: Kotitalouksien vaurastumista ei saa estää

Tiistaina valtiovarainministeriön julkaisema raportti ylivelkaantumisen estämiseksi yllätti täysin. Aikooko punavihervasemmistohallitus estää suomalaisten kotitalouksien vaurastumisen? Nyt julkaistussa loppuraportissa esitellään keinoja kotitalouksien ylivelkaantumisen estämiseksi. Tavoite on kyllä aivan oikea, kun otetaan huomioon, että maksuhäiriöisten ihmisten määrä on kasvanut vuosi toisensa jälkeen. Keinot sen sijaan ovat ihan väärät ja saavat epäilemään hallituksen motiivia.

Keinovalikoima keskittyy hyvin pitkälti asuntolainojen ympärille. Asuntolainojen, jotka on jo nykyisellään säädelty ja valvottu tarkoin. Ei pankista vain käydä noutamassa rahaa. Esityksessä on tuloihin sitovaa lainakattoa, laina-ajan enimmäispituuden rajaamista 25 vuoteen ja taloyhtiölainojen rajoittamista 60 prosenttiin.

Keskitytäänkö tässä nyt kuitenkin ihan väärään asiaan? Vaikkakin suurin osa suomalaisten velasta koostuu omasta tuvasta tai asunto-osakkeesta, niin velkaongelmien suurin syy löytynee suurien korkojen vakuudettomista luotoista, eli niin sanotuista pikavipeistä.

Kiristämällä asuntolainansaantiehtoja yhä harvempi pääsee käsiksi omaan asuntoon. Siihen omaan asuntoon, joka muodostaa lehmänosan suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta. Jos meidän tavallisten työtä tekevien ihmisten mahdollisuudet omaan asuntoon kapenevat, siirrämme suoraan kotitalouksien varallisuutta asuntovuokrausta harjoittaville tahoille.

Tosiasiassa tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien varallisuus on myös kasvanut yhtäjaksoisesti vuoden 2008 pudotuksen jälkeen. Kotitalouksien varallisuuspotti oli viime vuoden lopussa huimat 622 miljardia, josta reilusti yli puolet oli kiinni asunnoissa ja maaomistuksissa.

Sen sijaan ongelmia jo ihan oman arjen havaintojen perusteella löydämme edelleen pikavipeistä, joka on monien ongelmien alku suurine korkoineen. Jos tänä päivänä avaat television tai luet uutisia, niin joka puolelta hyppää eri pikavippifirmojen mainoksia. Täältä sitä velkaa suorastaan tuputetaan ilman estoja.

Asuntolainamarkkinamme on järkevästi säännelty ja mahdollistaa kotitalouksien vaurastumisen. Hallitus ei saa tähän puuttua, vaan sen tulisi keskittyä ongelmalliseen pikavippimarkkinaan.

Jesse Luhtala

vt. puheenjohtaja

Pohjanmaan Kokoomus

Kommentoi