Lukijoilta: Kotomaailmamme koko kuva

Aleksis Kivi kirjoitti yli 160 vuotta sitten Jukolan Eerosta: ”Synnyinmaa ei ollut enää epämääräinen osa epämääräisessä maailmassa, ilman mitään tietoa missä ja minkälainen. Vaan tiesipä hän missä löytyy se maa, se kallis maailman-kulma, jossa Suomen kansa asuu, rakentelee ja taistelee ja jonka povessa lepäävät isiemme luut. … Ja tästä kaikesta syntyi hänen tahtoonsa halua ja pyrkimystä kohden maamme onnea ja parasta.”

Jukolan Eeron muutos on tavoittanut suomalaiset hyvin lyhyessä ajassa, vaikka kehitys ei ole ollut suoraviivaista.

Nyt meillä on edessämme ymmärryksen kasvu siinä, että asutamme kallista pallon-kulmaa yhdessä aurinkokunnassa. Syntyykö tästä meidän tahtoomme halua ja pyrkimystä kohden maailmamme onnea ja parasta?

Suomi ei ole ollut ennen itsenäisyyttä eikä itsenäisenä itseriittoinen eikä omavarainen – ei taloudessa eikä kulttuurissa. Kehityksemme on ollut sidottu Euroopan ja muun maailman tapahtumiin.

Itsenäisyys ei merkitse millekään valtiolle riippumattomuutta muista. Meidän hyvinvointimme riippuu siitä, että muualla tuotetaan meille ruokaa, raaka-aineita ja valmiita tuotteita ja että muualla ostetaan meidän tuotantoamme. Henkisen ja aineellisen kulttuurin vaikutteita on aina saatu ja annettu. Vain muodostamalla yhteistä poliittista tahtoa, voidaan selvitä ilmaston kuumenemisen ja lajikadon ongelmista. Se on pitkän sitkeää hommaa, jossa ei ole pikavoittoja.

Kun tulevaisuus on epävarma ja ahdistava, on ratkaisuvaihtoehtoja.

Minua houkuttaa silmien ummistaminen ja unohtaminen. Vähän aktiivisempi tarjoaa ratkaisuksi muurin rakentamista ja eristäytymistä. Nostalginen kansallistunne on mukavaa; ennen oli kaikki paremmin. Kun kerrotaan muiden sortavan ja hyväksikäyttävän meitä, niin viesti kokoaa omaa yhteisöä mukavasti. Pidemmän päälle se on yhtä hyvä ratkaisu kuin housuun pissaaminen pakkasella. Kun rakentaa tiiviin muurin ympärilleen, rakentaa samalla vankilan.

Tarvitsemme poliitikkoja, jotka uskaltavat ajatella ja puhua yhtä vaalikautta pidemmällä tähtäimellä. Häntä äänestää kansalainen, joka Jukolan Eeron tapaan haluaa ja pyrkii kohden maailmamme onnea ja parasta.

Jussi Lilja

Lapua

Kommentoi