Lukijoilta: Koulukiusaaminen

Uutiset kertovat samaa karua tekstiä. Lapset ja nuoret voivat pahoin. Vuosikymmenten aikana samoja asioita nousee esille.

Miksi kiusaamista ei saada kitkettyä pois? Mielestäni tähän on hyvin yksinkertainen syy, niin kauan kuin aikuiset näyttävät mallia lapsilleen, mollaavat, haukkuvat toisiaan, niin kauan lapset ja nuoret sitä tekevät. He oppivat sen kulttuurin perimästään. Meiltä aikuisilta. Voitko Sinä sanoa, ettet olisi koskaan ketään haukkunut, syrjinyt tai juorunnut? Jos me lopettaisimme sen, kohtaisimme asiat asioina, kävisimme vuoropuhelua toistemme kanssa. Kunnioittaisimme toisiamme. Mielipiteitä saa ja pitää olla, se on rikkaus. Se ei ole kiusaamista jos eriävän mielipiteen esittää. Jokainen lapsi kuin aikuinen on yksilö.

Olen huolissani meidän lapsistamme, nuorista, joista kasvaa tulevaisuuden aikuisia. Osa lapsista voi todella huonosti, koulukiusaamisen pahimmat muodot näyttäytyvät mediassa. Kiusaaminen täytyy kitkeä pois! Tukea täytyy saada matalalla kynnyksellä. Kunnan täytyy mahdollistaa se, ettei kukaan lapsi tai nuori syrjäydy tai joudu kiusatuksi. Minkään syyn vuoksi.

Ollaan me aikuiset suunnannäyttäjiä ja kohdellaan toisiamme kunnioitettavasti. Tulevaisuuden Suomessa toivoisin, että suomalaiset olisivat yhdessä rintamassa lasten ja nuorten puolesta. Muutos on meistä kiinni!

Erja Gadd (ps.)

Ähtäri

Kommentoi