Lukijoilta: Koulukiusaaminen on väärin!

Oletko ollut kiusaaja tai kiusattu? Mitä iloa kiusaajat saavat kiusaamisesta? Jos olet ollut kiusaaja, olet voinut aiheuttaa kiusatulle traumoja ja pelkoja. Oletko kiusatun vai kiusaajan puolella?

Yleensä kiusaaminen johtuu siitä, kun kiusaajalla on ongelmia ja esimerkiksi haluaa purkaa vihansa muihin. Yleensä kiusaaminen johtuu siitä, että kiusaajilla on ongelmia tai huono empatiakyky. Jos kiusaajalla on kurja olo ja hän purkaa sen kiusaamalla muihin, se on väärä tapa purkaa vihaa.

Kiusaajalla on yleensä “fanilauma”, jolta kiusaaja saa valtansa. Nämä nauravat hänen vitseilleen tai ovat hiljaa ja katsovat vierestä. Jos kiusaaja on yksin, hän on heikompi, koska hänellä ei ole “fanilaumaa” ympärillä.

On todella rohkeaa mennä puolustamaan kiusattua, vaikka se vaarantaisi oman turvallisuutesi. Voit myös vaikuttaa kiusaamiseen sanomalla kiusatulle kannustavia kehotuksia. Kiusaajista ei tarvitse välittää. He vain purkavat pahaa oloaan.

Mielestäni kiusaaminen on todella väärin ja typerää, koska kiusatulle voi jäädä kiusaamisesta pelkoja ja traumoja. Minua on kiusattu alakoulussa paljon ja se oli ärsyttävää, koska en osannut ajatella enää, että olen hyvä jossain. Kiusaajat ajoivat sanomisillaan ja teoillaan itsetuntoni alas.

Tiedän, että joissain kouluissa opettajat sanovat, että eivät voi valvoa, kiusataanko koulussa. Mutta kouluun voisi etsiä uusia opettajia ja ohjaajia, jotka valvoisivat välitunnilla tilannetta.

Ketään ei saisi kiusata mistään syystä. Joitakin ihmisiä voidaan kiusata esimerkiksi kehitysvammasta, hiuksista tai ihonväristä. Kiusaamisen voisi lopettaa mielestäni sillä, että kouluissa jaettaisiin laput joka viikko ja siihen saisi kirjoittaa onko sinua kiusattu ja kuka tai ketkä ovat kiusanneet. Kiusaajat otettaisiin puhutteluun kiusaamisesta ja heidän pitäisi pyytää kiusatulta anteeksi kasvotusten.

Eeli Kuusisto, 8D

Pruukin yhtenäiskoulu

Seinäjoki

Kommentoi