Lukijoilta: Köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen eläkkeensaajilla

Otan kantaa Toive Tynjälän 27.8. kirjoitukseen ”Vastinetta eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi”.

Työeläkejärjestelmää pitää korjata, se on aivan selvä. Eläkeläiset kautta koko maan kokevat, että rahat makaavat nyt rahastoissa ja niistä riittäisi korjausliikkeeseenkin jo eläkkeellä oleville vaarantamatta tulevia eläkkeitä. Kuitenkin rahat ovat sidottu ja kerätty ansaintaperiaatteella ja niiden koskemattomuus vaatii perustuslain muutosta. Itse en näe muuta ongelmaa, se vain olisi tehtävä kolmikannan kanssa yhdessä ja on taitaa olla suuri ongelma.

Lipposen indeksimuutos oli mahdollinen. Eikö mahdollinen siten ole muuttaa indeksit progressiivisiksi? Tietyllä eläkkeellä olevilla se olisi nolla. Näin säästyneillä korotettaisiin kertakorotuksena alimpia työeläkkeitä. Kansa- ja takuueläkkeillä olevat pitää korjata verovaroista, tai sitten saada muutos perustuslakiin jolloin kertyneistä työeläkevaroista korjataan myös näitä eläkkeitä.

Eläkkeiden tarkoitus on kuitenkin turvata vanhuus tai menetetty työkyvyttömyys niin, että kohtuullinen toimeentulo on turvattu.

Nyt se ei sitä enää ole ollut aikoihin ja eläkeläisköyhyys on häpeä suomalaiselle yhteiskunnalle, jossa osa kerää varoja vielä sinne rajan toisellekin puolelle.

Sini Hirvonen

Nurmo

Kommentoi