Lukijoilta: Kristiinankaupunki on markkinoiden kaupunki

Jo vuonna 1783 järjestettiin ensimmäiset Mikkelinmarkkinat Kristiinankaupungin torilla. Kynttelinmarkkinat tulivat myöhemmin mukaan, mutta 160-vuotinen perinne loppui jokunen vuosi sitten, kun niiden tilalle tuli huhtikuussa pidettävät kevätmarkkinat.

Kesämarkkinat keksi poismennyt kotiseutuneuvos Lars Axén. Kaupungin pormestari Torsten R. Lundberg avasi ensimmäiset kesämarkkinat 50 vuotta sitten. Monet kulttuurihenkilöt sekä kaupunginjohtajat ovat vuosien varrella saaneet toimia virallisina markkina-avaajina. Kädessä olevan juhlavuoden kunniaksi kaupunginjohtajamme Mila Segervall pitää avajaispuheen. Allekirjoittanut avasi markkinat vuonna 1979, kaupunginhallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa.

Markkinat ovat tärkeä kohtaamispaikka muualle muuttaneille. Monet omista serkuistani, jotka ovat muuttaneet Västermanlandin pruukipitäjiin Ruotsiin, ovat uskollisia markkinoilla kävijöitä. Aktiivisina vuosinani en aina ehtinyt kesämarkkinoille ja sain vain kuvitella mielessäni grillimakkaran ja Lionsien paistamien vohveleiden tuoksun, lapset ilmapalloineen, moninaiset myyntituotteet ja ”krääsän”.

Myyjien määrä on moninkertaistunut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Nykyään myös erilaiset yhdistykset osallistuvat torikauppaan ja saavat myynnistä uuden tulolähteen.

Viidenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut muitakin muutoksia; poliittisten puolueiden läsnäolo on lisääntynyt, varsinkin vaalien alla. Jossain vaiheessa raatihuoneen puistossa järjestettiin markkinatanssit. Tanssit muuttivat myöhemmin eri puolella oleviin suurttelttoihin.

Myös erilaiset kulttuuritapahtumat ovat lisääntyneet ja matkailun merkitys kasvanut. Kaupunki onkin lähtenyt tukemaan matkailua ja matkailuyrittäjiä, mikä on hyvä asia. Enää kaupunki ei toimi markkinoiden käytännön järjestäjänä vaan tilalle on tullut ammattimainen toimija, joka on helpottanut kokonaisjärjestelyjä.

Kristiinankaupungin asukasluku kasvaa kesäkuukausien aikana – ja suositut markkinat vetävät yhä vierailijoita kaupunkiin.

Hans Ingvesgård

kunnallisneuvos

Kristiinankaupunki

Kommentoi