Lukijoilta: Kuitua tarvitaan ruokaprovinssin hyvinvointiin, sisäisesti ja ulkoisesti

Kuitu ei ole pelkästään vatsan kaveri, myös ulkoisesti kuitu on meille todella tärkeä. Valokuitu on tämän päivän tekniikka, jossa tietoa voidaan siirtää hyvin nopeasti ja käytännössä rajaton määrä. Korona osoitti kuidusta tämän toisenkin tarpeellisen puolen – verkkoyhteyksien tason. Mobiiliverkkoja on viime vuosina kehitetty kuituverkkojen sijaan, sillä ilmatie on nopea ja edullista rakentaa. Emme kuitenkaan voi toimia pelkän häiriöherkän mobiiliverkon varassa.

Keväällä suomalaisten siirryttyä etäkouluun ja -töihin, havaittiin verkon riittämättömyys. Toimimattomat yhteydet aiheuttivat turhautumista ja kiukkua, kun useat käyttivät internetiä samanaikaisesti. Elinkeinoelämän, koulutuksen, terveydenhuollon, maatilojen ja merkittävän osan elämää siirtyminen tietoverkkoon on nykypäivän todellisuutta. Mikäli tämä infra ei ole kunnossa, aiheutuu ongelmia tuotannossa ja palvelujen saannissa. Kyse on siten myös tärkeästä huoltovarmuudestamme.

Väestöennusteemme tarvitsee terveydenhuollon kehittämistä, joka puolestaan vaatii toimiakseen luotettavaa verkkoa. Kiinteä kuituverkko toimii mobiiliverkkoa luotettavimmin. Tämän olemme voineet havaita, kun esimerkiksi sähköverkkoja on siirretty maan alle.

Mobiililaajakaistamme on maailman huippuluokkaa, mutta miten olemme voineet jäädä tärkeän kuidun kanssa jälkijunaan? Riskien hallinnan kannalta mobiiliverkon haavoittuvuus ja toiminnan luotettavuus tarvitsee rinnalleen kuitua. Maailmanlaajuinen pandemia toimikoon herättäjänä siihen, että riittävä huoltovarmuus saavutetaan vain laadukkaasti toimivan tietoverkon avulla.

Kuitua tarvitsemme ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ravinnon kuidulla tarkoitetaan hiilihydraatteja, jotka eivät hajoa eivätkä imeydy suolistosta. Siksi kuitu edistää suolen säännöllistä toimintaa luotettavasti ja auttaa pitämään kolesterolin kurissa. Lisäksi hampaat ja ikenet tykkäävät kuitupitoisesta ruuasta.

Lakeus on Suomen ruoka-aitta vahvalla maataloustuotannollaan. Nykyaikaisesti tuotettu kuitu vatsallemme tarvitsee tämän päivän tuotanto-olosuhteet, joka vaatii luotettavasti toimivan tietoliikennekuidun maatiloillemme.

Minna Lounatvuori

Anna-Maija Renko

Pohjanmaan Kokoomusnaiset

Kommentoi