Lukijoilta: Kuka meitä hoitaa?

Olen ensimmäisen suuren ikäluokan edustaja. Nyt on alkanut huolestuttaa se, että millainen elämäni loppu mahtaa olla. Kävisikö niin onnellisesti, että kuolema tulisi kuin salama kirkkaalta taivaalta, vai tuleeko se pitkään kiduttaen. Kansalaisaloitetta eutanasiastakaan ei hyväksytty.

Vanhetessa toimintakyky heikkenee ja tulee sairauksia ja vaivoja. Terveys- ja sosiaalipalvelujen tarve kasvaa.

Huolestuttavinta tässä on ollut havaita, etteivät valitsemamme edustajat ole vuosikymmenessäkään keksineet ratkaisua, miten suuret ikäluokat saataisiin hoivaten kunnialla hautaan. Miten asiat hoidetaan, ettei eläke- ja hoivapommi räjähdä käsiin? Toki aika hoitaa, mutta millä tavalla.

Ihmistenkin arvoa mitataan rahassa. Ei ole varaa hoitaa vanhuksia kunnolla. Olemme kustannuserä. Toki eläkeläisetkin maksavat veroja, mutta kun eläke on pienempi kuin palkka oli, niin veroeuroja kertyy entistä vähemmän.

Nuorempien pitäisi kestää vielä 15 vuotta, niin suurin osa veteraanien lapsista on poistunut muonavahvuudesta. Vähemmälle väelle jää jaettavaa enemmän asukasta kohden ja enemmän hiilinielua.

Hallitus valmistelee lakia, jolla ympärivuorokautisen vanhustenhoidon hoitajien vähimmäismäärä nostetaan seitsemään hoitajaan kymmentä hoidettavaa kohden. Mutta lailla ei tee mitään, jos sitä ei voi toimeenpanna. Hoitajia tarvittaisiin 4 400 lisää, mutta jo nyt on hoitajista pulaa laitoksissa ja kotihoidossa. Lisäksi kolmasosa nykyisistä hoitajista eläköityy vuosikymmen aikana.

Yksityistäminen onnistui huonosti. Vaivaisia ei pidä antaa voitontavoittelun kohteeksi.

Koska ulkomaalaisia hoitajia vierastetaan, niin hoitoa pitää koneellistaa ja digitalisoida. Hoitorobotteja ja sosiaalisia robotteja ja muuta automaatiota. Robottien maahanmuutto tulee sallia. Työehtosopimus ladataan vaan sähköisesti robotin muistiin. Robotille ei tarvitse maksaa eläkettäkään, vaan laittaa kiertoon uusien osien raaka-aineeksi.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi