Lukijoilta: Kuka on lainanantaja?

Jos kaikki maailman valtiot ovat hirmuisesti velkaa ja joutuvat ottamaan sitä yhä lisää, niin kuka on lainanantaja? Usein sanotaan, että lainaa otetaan jostain ihmeen markkinoilta. Mistä se raha sinne tulee? Ja vielä mainitaan, että lainaa otetaan sijoittajilta, samassa yhteydessä käytetään sanaa yksityinen. Onko tässä käynyt niin, että koko maailman varallisuus on lipunut muutamiin käsiin, jotka sitten ”vippaavat” niin halutessaan miljardejaan sinne tänne?

Mitä sitten ovat nämä keskuspankit, jotka pörssien ja pankkien joutuessa pulaan yhtäkkiä taikovat rahaa, jota ei ole olemassakaan? Minulla ei ole aavistustakaan, mutta eipä ole rahaakaan.

Hämmästykseni lähteinä toimivat nämä ajatukset: Rikkaat maat ovat rikkaita, vain valtiot ovat köyhiä. Paras esimerkki on Eurooppa: Siellä on enemmän yksityistä varallisuutta kuin missään muussa maanosassa, eikä se silti millään näytä selviävän velkakriisistään. Merkillinen paradoksi (Thomas Piketty). Veroparatiiseissa on piilossa yksistään henkilökohtaista omaisuutta noin 10 biljonaa eli 10 000 miljardia dollaria (Nicholas Shaxson).

Markku Laitinen

Pietarsaari

Kommentoi