Lukijoilta: Kulttuurikaupunki Vaasa?

Muutin Vaasaan puolitoista vuotta sitten. Olen seurannut, kuinka uusi kotikaupunkini pohtii imagoaan, ja markkinoi itseään samaan aikaan, kun väki vähenee ja liikkeet lopettavat. Työ ei tunnu tuottavan toivottavaa tulosta.

Markkinoinnissa mennään sitkeästi teknologia ja energiaklusteri edellä, vaikka on selvää, että se ei riitä. Pelkästään tämä ei saa paikallisia liikkeelle, eikä tuo riittävästi uutta väkeä – ei paranna kaupungin houkuttelevuutta.

Vaasan kaupunki on selvästi unohtanut yhden vahvuutensa.

Uusvaasalaisena ihmettelen välillä, minkä vuoksi kaupunki ei markkinoi itseään vahvemmin kulttuurikaupunkina. Perinnettä ja katetta olisi.

Myönnän: aiemmin en tiennyt Vaasan kulttuuritarjonnasta juuri mitään.

Täällä olen oppinut, että esimerkiksi Vaasan kaupungin museot ovat valtakunnallisesti merkittävä ja helposti saavutettava kokonaisuus. Museoiden näyttelypolitiikka on laadukasta ja näyttelyiden vaihtuvuus riittävän suuri.

Vaasan ja Mustasaaren alueella suomalaisen rakennusperinteen ja -taiteen aikakaudet ja tyylit ovat hienosti nähtävissä. Arkkitehtuurin tyyleihin tutustuminen onnistuu mainiosti päiväkävelyllä.

Lisäksi kaupunkikuvaa värittää runsas julkinen taide, joka on nyt dokumentoitu loistavasti.

Myös kaupungin teatteri- ja konserttitarjonta on runsasta ja laadukasta. Kesäkauden isot festivaalit vetävät väkeä.

Kulttuuriuutiset ovat kuitenkin olleet lähinnä surullisia. Museoiden kokoelmat on hajasijoitettu epäsopiviin varastotiloihin odottamaan tuhoutumistaan.

Vaasan kunniakas kirjastohistoria vuodesta 1794 ei paljon paina, kun kaupunki ja yliopisto kohtelevat kirjastoja säästökohteina samaan aikaan, kun lukutaidon rappeutuminen on valtakunnallinen huolenaihe.

Taiteen ja muiden luovien alojen opinnoista haaveilevalle Vaasan kaupunki ei paljoa enää tarjoa. Esimerkiksi alan suomenkieliset opintomahdollisuudet ovat Vaasassa hyvin rajoitetut.

Osaamista ja ammattia voi toki hakea myös ruotsinkielisenä lähiseuduilta. Huomautan omasta puolestani, että monikielisyys on myös vahvuus ja kulttuurista rikkautta.

Vapaata kaupunkikulttuuria on lähinnä taiteiden yönä, joka juhlii seuraavaksi 30-vuotissyntymäpäiväänsä, vaikka säästökuuri on iskenyt siihenkin.

Suuren osan vuodesta tori on autio, katukuva vaikuttaa elottomalta, ilottomalta. Kaupunkitila tyhjenee arkisin noin kello 19.

Vaasalaiset ovat ylpeitä kaupungistaan, ja syystäkin. Vaasaa pidetään historiallisesti merkittävänä kaupunkina, kulttuuripaikkana, ja opiskelijoiden kaupunkina.

Luovien alojen, kulttuurin ja taiteen potentiaalia tulisi mielestäni hyödyntää kaupungin elävöittämisessä ja imagotyössä huomattavasti nykyistä enemmän.

Yksi Suomen aurinkoisin paikkakunta? Hei älkää olko varjossa!

Pasi Kirkkopelto

Vaasa

Kommentoi