Lukijoilta: Kun väki vähenee, niin pidot paranee!

Tilastotieteilijät ovat ennustaneet, että Suomen väkiluku vähenee tulevina vuosina, ei kylläkään heti. Onhan se näin, että nykyiset eläkeläiset, sanoisinko, kuolevat noin kymmenen vuoden aikana. Eikä syntyvyys korjaa tilannetta.

Suurkaupungit vetävät puoleensa, kun maaseutualueilta ei löydy töitä. Sitten huomataan kaupunkien kalleus, ei uskalleta perustaa perhettä niin, että tehtäisiin lapsia ja suojaverkotkin jäivät kotiseudulle.

Mutta eihän tämä niin vaarallista ole, kun meillä on tällä hetkellä ”reservissä” esimerkiksi työikäisiä työvoimatutkimuksen mukaan 176 000 henkeä. Nämä kun työllistetään, niin kyllä väkiluku tulisi kasvamaan. Tehdään lapsia, kun työstä saadaan elämälle kantava pohja.

Mutta mistä sitä tehtävää työtä sitten löytyy? Sitä kaiken aikaa pienet ja keskisuuret yritykset etsivät ja työllistävä vaikutus on heillä ollut kolmannes työvoimasta. Toivotaan, että hallitus ja muut päättävät elimet toimivat niin, että näillä yrittäjillä on mahdollisuus toimia kannattavasti. On sanonta, että älä tapa lypsävä lehmää.

Toiset tieteilijät ennusteissa puhuvat työvoiman vähyydestä, siis veronmaksajista. Näillä 6,1 prosentin työttömyysasteen tuloilla hallitus yrittää pitää Suomen maailmalla arvostettuna valtiona.

Hyvä näin, tiedotusvälineistä saamme usein kuulla kuinka hyviä olemme.

Haluamme olla melkein kaikessa mallimaa, esimerkiksi maapallon pelastamisessa olemme lupautuneet, että olemme mallimaa muille. Näinhän tiedotusvälineissä, päättävät poliitikot lupaavat. Luottoluokituksessa olemme lainakelvollisia, näillä avuilla tuntuu tämä hallitus toimivan.

Meillä on eduskunta, minkä sisällä on noin kolme ja puolisataa henkilöä, jotka ovat päättämässä näitä meille kaikille kuuluvia asioita ja kansliahenkilökuntaa noin 550. Lisäksi heillä on käytettävissään yliopistojen professorit ja muita asiantuntijoita.

Ei pitäisi olla mitään vaikeuksia, kun asioita hoidetaan. Politiikka taitaa olla yksi jarru ja hallitus kääntää jo päätöksiä seuraavalle hallitukselle. Tällä hetkellä tuntuu, että nykyinen hallitus ei tiedä, miten hoidetaan eteen tulleita asioita. Vai pitääkö uskoa tämän kirjoituksen otsikkoa?

Hallituksen ja muiden päättäjien pitää muistaa, että maaseudun ja maaseutukaupunkien huomiointi päätöksissä on elintärkeä Suomen hyvinvoinnille.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

Kommentoi