Lukijoilta: Kunnat ja media

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila otti kantaa kuntien ja paikallislehtien väliseen suhteeseen Ilmajoki-lehden päätoimittajan irtisanoutumista kommentoidessaan 19.6.20.

Hän totesi, että ”kunnan ja toimituksen välillä ei voi olla yhteistyötä”. Hän jatkoi, että päättäjien ja toimittajien suhteiden on oltava jännitteisiä ja että heidän pitääkin ottaa kunnolla yhteen säännöllisesti. Tällä hän todennäköisesti tarkoitti myös maakuntalehtiä ja Helsingin Sanomia.

Olen toiminut kolmen kaupungin johdossa (Jyväskylä, Kauhava, Vaasa) ja koen toimittajien ja kuntajohdon suhteet hieman toisin.

Toimittajat, poliitikot ja virkamiehet ovat ihmisiä, jotka edustavat lehtiä ja kuntia. Ihmiset hoitavat asioita – eivät instituutiot. Mitä pienempi kunta tai kaupunki on kyseessä, sitä paremmin ihmiset keskimäärin tuntevat toisensa. Päättäjien ja toimittajien välillä tarvitaan luottamuksellista vuoropuhelua, jotta molemmat voivat menestyksellisesti hoitaa tehtävänsä. Ei kaupunkia tai lehteä rakenneta riidalla ja yhteenotoilla.

On selvää, että median rooli eri kuin päättäjien. Paikallislehti ei ole kunnan tiedotusyksikkö, mutta miksi se tai maakuntalehti ei voisi olla rakentavan kriittinen repimisen sijaan? Loistava esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä on yrittäjien, Kauhavan kaupungin ja paikallislehden yhdessä tekemä kesälehti, mikä ilmestyi osana laajalevikkistä Komiat-lehteä 11.6.20.

Hyvä yhteistyösuhde kestää myös näkemyserot ilman tarpeetonta vastakkainasettelua.

Markku Lumio

Kauhavan kaupunginjohtaja

Kommentoi