Lukijoilta: Kuntapolitiikkaa ja äärivihreyttä

Pari viikkoa sitten luin Helsingin Uutisia, jossa kerrottiin vihreiden uudesta valtuustoaloitteesta. Sen mukaan ilmastohaitallisten tuotteiden ja palveluiden ulkomainonta halutaan kieltää Helsingin kaupungin vuokraamilla mainospaikoilla. Kiellettyjen listalla olisivat cityvihreään elämäntyyliin sopimaton liharuoka, autoilu, muut kuin kierrätysvaatemuoti tai ekosähkösopimukset jne. Varmistin, ettei ollut aprillipilaa.

Aikaisemmin viime vuonna tämä samainen valtuustoryhmä julisti Helsinkiin ilmastohätätilan, ilman varsinaista hätätilaa.

Helsinki on siitä erikoinen kaupunki, että sen valtuusto on kuin hellekesän uusimaalainen uimaranta – sinilevän peittämä, mutta onkin väriltään äärimmäisen vihreä (levän nimi hämää).

Vihreän värinen sinilevä aiheuttaa melkoista päänvaivaa, on myrkyllinen ja kaventaa liikkumisvapautta.

Levä on levinnyt etelästä viime vuosina myös tänne city-susirajan taakse, Vaasan korkeudelle saakka.

Syvissä vesissä uiva äärivihreys on juurtunut tehokkaasti maamme kunta- ja kaupunkikeskuksiin. Kilvoitellaan kiilusilmäisesti, mikä on ensimmäisenä hiilineutraali paikkakunta Suomessa ja aikaistetaan tavoitteita, kustannuksista ja haitoista välittämättä.

Kiire on kova, eikä Vaasa ei ole poikkeus. Sama trendi näkyy myös täällä kotikaupungissani.

EU sitoutuu tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Suomen vihreät asettaa tavoitteeksi 2035 ja vain sen takia että saavat moraaliposeerata maailmalle.

Entäs mitä tekee Vaasan vihreät? Sekään ei riitä, vaan vaaditaan Vaasan olevan hiilineutraali kaupunki jo 2020-luvulla. Hieno juttu, mutta onko kukaan laskenut mitä tämä äärivihreys maksaa? Eipä taida olla.

Turpeen nopea alasajo ja veron korotus näkyy jo nyt kaukolämmön hinnassa.

Vihreät eivät edes halua keskustella verojen lieventämisestä ja tyrmäsivät juuri turvetyöryhmän ehdotuksen kuntien lämpölaitosten verottomuudesta.

Osa työryhmästä on pitänyt lämpölaitosten veronmuutosta ryhmän tärkeimpänä ehdotuksena. Esimerkiksi Bioenergia ry:n mukaan ehdotus parantaisi kuntataloutta ja loiventaisi turveyrittäjien kokemaa romahdusta. Mutta kun se ei käy, niin jatkossa maksamme äärivihreydestä entistä kalliimman hinnan.

Vaasan kaupunki on yksi Euroopan puhtaimmista kaupungeista. Vaasan hiilidioksidipäästöt koostuvat kolmesta suurimmasta päästölähteestä – liikenteestä, kaukolämmöstä ja sähkön kulutuksesta.

Vaskiluodon voiman raportin mukaan piipusta tulee lähinnä vesihöyryä, ja kaikki sähköntuotannon hukkalämpö menee ekologisesti kotitalouksien lämmittämiseen. Kyllä, luit aivan oikein.

Mitä hyötyä Vaasan kaupungin hiilineutraalisuudesta on maapallon ilmastolle? Ei yhtään mitään, kuin hyttysen pieru Saharan autiomaassa.

Entä mitä haittaa tästä on? Kirkkopuistikon pyöräilykaista on vain esimakua äärivihreyden aikaansaannoksista, kallis ja käyttämätön. Tätä on luvassa enemmänkin, jos hiilineutraalitavoitteet laitetaan käytäntöön.

Lisää pyöräteitä, keskustan autottomuus ja yrityselämän näivettyminen on äärivihreän sairauden seuraus.

Tulevat vaalit ratkaisevat, halutaanko sitä oikeasti?

PS:n kansanedustaja Vaasasta

Kommentoi