Lukijoilta: Kuntavaalit 2021 ja millä läpi?

Kokoomus julistaa, että vuoden 2021 kuntavaalit ovat Suomen tärkeimmät vaalit. Kyllähän niillä merkitystä on. Puolueiden kannatus tulee ainakin mitattua, niin kuin aina.

Puolueet ovat keränneet kohta jo lähes vuoden ehdokkaita ja siitä se kiihtyy. Tärkein vaalityö on käynnissä. Enemmän on enemmän.

Politiikkaanhan lähtee moni tekemään sen minkä kokee oikeaksi. Puolueiden ja eri ehdokkaiden määrä todistaa kuitenkin vain yhden asian: meillä on monta eri käsitystä oikeasta.

Politiikassa ei kuitenkaan mitata oikeaa tai väärää. Politiikassa mitataan kannatusta.

Poliittinen kannatus on poliittisen retoriikan ja jargonin evoluutiota, jossa parhaiten nämä edellä mainitut hallitseva selviytyy. Niin se on ja niin se tulee vielä tovin olemaan, eikä siinä auta itku turuilla ja toreilla, ellei sitten itkulle saa riittävästi kannatusta. Se on pelin henki! Jos mielii politiikkaan ja haluaa pärjätä siellä, pitää tehdä kotiläksyt.

Kun kaikilla on kerran ”oikea” asia, mitataan sitä, kuka saa sille oikealle asialleen eniten kannatusta. Tai sitten ”väärälle” asialle, sillä sekin menee läpi, jos on vain riittävästi kannatusta. Ne, joilla kirjahyllyissä Machiavellin ”Ruhtinas” odottaa jo seuraavaa lukukertaa, pärjäävät melko varmasti, koska ymmärtävät ainakin osittain politiikan luonteen.

Jos ei ymmärrä politiikan egokeskeisyyttä, ei ymmärrä politiikkaa. Oikeaa ja väärää ovat pohtineet filosofit jo vuosituhansia. Nykyään he ymmärtävät, että täysin tyydyttävää vastausta tähän konseptiseen ja abstraktiin dilemmaan ei ole. Eikä yksikään poliitikko tule löytämään tyydyttävää vastausta. Egokeskeisyys vähenee vain egokeskeisyyden ymmärtämisellä ja sehän oletusarvoisestikin lisää kaikkien hyvinvointia.

Sellainen äänenkannattaja, jolla on oikeudentunnon liekki, poliittisen pelin ymmärrys ja sitä kautta käsitys politiikan egokeskeisyydestä, menee mihin tahansa, vaikka presidentiksi saakka. Jos sinne mielii, kannattaa tämä kirjoittaa muistiin.

Kuntavaaleista pääsee läpi halutessaan kyllä kuka tahansa puupää. Sieltä sitten valtiojohtoon vaatii jo enemmän, mutta joukossa tulee olemaan niitäkin. Ei sekään rakettitiedettä ole.

Perttu Remes

yrittäjä

Seinäjoki

Kommentoi