Lukijoilta: Kuumat oltavat

Tällainen tulevaisuus tulee olemaan maapallolla, alan asiantuntijoiden ennusteissa. Ajallisesti me ikäihmiset emme joudu sitä pahemmin kärsimään, eivätkä tänään syntyneetkään elinaikanaan.

Vihreät tahot saavat lisää pelottelun aiheita tiedotusvälineissä voimakkaasti esitetyistä erilaisten asiantuntijoiden selityksistä. Lapset ja nuoret kärsivät pelottelusta, tulee psyykevaikeuksia, kun heidän ajatusmaailmansa ei voi käsittää sitä todellisuutta. Ilmaston lämpeneminen on totta, mutta käsittävätkö nuoret, ettei ”ylikuumeneminen ole päällä” lähivuosina.

Jos vertaamme Suomea maapalloon kokonaisuutena, niin meidän toimenpiteet maapallon pelastamiseksi ovat minimaalliset.

Joudumme olemaan mukana, kun maapaloa pelastetaan oletetulta tuholta, mutta meillähän on aurinkoa, tuulta, vesi ja näiden lisäksi saamme tarvittavia tuloksia päästöluvuissa sekä isoilla että pienillä biolaitoksilla. Hallinnassamme on teknologia näiden hyödyntämiseksi. Sähköä saamme edellä mainituilla toimilla.

Kivihiili- ja turvelaitokset ajetaan alas 10-20 vuoden aikana, sanovat asiantuntijat. Turve kotimaisena raaka-aineena tullaan lopettamaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Polttolaitokset ovat silloin loppuun ajettuja. Suomen pinta-alasta noin 70 prosenttia on metsää ja hiilinielun tiedämme.

Näitä edellä mainittuja mahdollisuuksia käyttämällä jarrutamme ilmastonmuutosta. Kehitellessä erilaisia menetelmiä jarrutuksen onnistumiselle, saamme siitä työtä. Saamme näillä asioilla sähköä ja sen tarve kasvaa tulevaisuudessa kaikissa toiminnoissa.

Nämä asiat ovat vain pieni osa ilmastonmuutoksen jarrutuksessa, mutta auttavat samalla elämäntapojemme muuttamisessa. Tehdään töitä asian eteen, eikä oleteta, että kaduilla ja toreilla marssiminen sekä pelottelu auttavat.

Matti Latva-Panula

Ilmajoki

Kommentoi