Lukijoilta: Kyllä! Asenne ratkaisee

Nykypäivänä asenne on ihmisen arjen, työn ja opiskelun elämäntaito.

Asenne on brändätty uudelleen, siitä on tullut hallitseva puhetapa, josta kerrotaan, että tärkeämpää kuin riittävät taidot, sopiva koulutus tai tehtävän kannalta relevantti työkokemus on se, millainen asenne ihmisellä on.

Kenellä meistä on hyvä asenne ja kenellä huono? Miksi jotkut ihmiset saavuttavat tavoitteensa ja menestyvät elämässä, kun taas toiset eivät?

Se asenne, jonka me valitsemme, vaikuttaa siihen, miten elämme elämämme ja miten voimme menestyä.

”Asennevamma” on mielestäni nimihirviö. Käyttäisin ennemmin ”asenneongelma”, mutta todellisuudessa näitä ”ongelmia” taitaa kuitenkin olla.

Jos ihmisen asenneongelma on hetkellinen huono asennoituminen johonkin asiaan, vaikka piittaamattomuus, pakkomielteinen kapinointi, niin siitä moralisointi saa henkilön entistä enemmän kapinoimaan ja sitten muodostuu vihamielisyyttä.

Ajassamme, jossa elämme, on asenneongelmia. Moni jää näkymättömäksi, koska asenne ei ole kohdillaan.

Juhlitaan kovuutta, täydellisyyttä, superhuippuonnellisuutta ja armotonta puskemista eteenpäin.

Monille meistä elämä on turvallisen tuntuista rutiinia, päivät seuraavat jonossa toisiaan, elämä on jokseenkin samansisältöistä. Poikkeamat ovat pieniä ja itse valittuja.

Elämä on pitkä prosessi. Kaikki muuttuu kaiken aikaa, jotkut muutokset ovat vain hitaampia kuin toiset.

Muutokseen on vaikea suhtautua valoisasti ja toiveikkaasti, jos mietimme, tuoko se meille mitään hyvää tullessaan.

Asenne on jopa tärkeämpi menestystekijä kuin saatu lahjakkuus. Asenneteoriamme mukaan älykkyys ja kyvykkyys eivät siirry perimänä vanhemmilta geeneissä, vaan ajattelutavassa, jonka heiltä olemme saaneet.

Uutteruus ja sinnikkyys ratkaisevat, eivät ne alkuperäiset kyvyt. Meidän suhtautuminen ja asenne ratkaisevat sen, miten hyvää elämä on muutosta odottaessa ja miten hyvin selviydymme siitä.

Omaksu itsellesi positiivinen asenne, olet siihen varmasti pystyvä sekä osaavakin ja haluava tekemään oman osuutesi, jotta muutos on sekä sinulle että ympäristöllesi se hyvä muutos. Kyllä vain, asenne on se joka ratkaisee.

Anne-Mari Hiivanainen

Mustasaari

Kommentoi