Lukijoilta: Kyllon häjyt naapurit, kun pitää itte ittiänsä kehua

Minut on kasvatettu noilla sanoilla ja nyt ottaa kipiää.

Totuus kuitenkin on, että ellei me itse kerrota, niin eihän meidän tekemisistä kukaan mitään tiedä. Tämän osoitti hyvin Hannele Klankin kirjoitus.

Kun toiminnanjohtaja Anssi Kemppi aloitti Eläkeliitossa vuonna 2016, niin vaikuttaminen nousi vielä suurempaan arvoonsa. Sitten me saimme 2019 Eläkeliittoon vanhusasiamiehen, kun Suomi ei sitä kokenut tarpeelliseksi. Näin saimme remmiin Irene Vuorisalon. Jos tosissaan mietimme vuotta 2020 (koronavuotta), niin nämä kaksi henkilöä olivat usein televisiossa eri ohjelmissa haastateltavina. Näin saatiin ikärasismi pois koronarajoituksista. Vaikutettu on kuitenkin jo yli 50 vuotta.

Itse olen mukana Eläkeliiton sosiaali- ja terveyspoliittisessa asiantuntijaryhmässä. Tehtävänämme on vaikuttaa tuleviin lakimuutoksiin. Kun hallitus on tekemässä lakimuutoksia, niin suunniteltu teksti lähtee lausuntokierrokselle. Ne menevät EETUun (kaikki eläkeläisjärjestöt yhdessä) ja lisäksi Eläkeliittoon. Vuosien aikana näihin on pystytty vaikuttamaan jo suunnitteluvaiheessa, niin että ne ovat ikäystävällisempiä. Kaikki esityksemme eivät toteudu ainakaan ensimmäisellä kerralla.

Toisinaan sitkeys palkitaan. Kun Suomeen valitaan hallitus, niin Eläkeliitolta tiedustellaan toiveita hallitusohjelmaan, riippumatta pääministerin puolueesta. Viimeisen hallituksen ohjelmassa on suora lainaus Eläkeliiton ohjelmasta.

Lisäksi Eläkeliitosta löytyy eläkeasioiden asiantuntijaryhmä. Hekin tekevät paljon töitä saadakseen asioita oikeaan järjestykseen. Ennen koronaa meillä oli suunnitteilla yhteinen vierailu eduskuntaan.

Viime ja tänä vuonna suurin taisteluaihe eläkeasioissa on, ettei meille tule Ruotsin-mallia. Tämä tarkoittaisi, että nyt koronavuonna eläkeyhtiöt ovat saaneet vähemmän eläkevakuutusrahoja sekä osakkeitten arvo ja osingot ovat pienentyneet. Suunnitelmissa on nyt, että myös työeläkkeet joustaisivat näissä tapauksissa. Aivan jurvaksi sanottuna työeläkkeet silloin laskevat ja rajana olisi ensimmäinen maksettu eläke. Mitä kauemman on eläkepäätöksestä, sitä enemmän menettäisi. Tämän estämiseen ja muutenkin eläkeläisten aseman parantamiseen tarvitaan vielä monta taistelua.

Yhdessä olemme enemmän.

Anna-Liisa Ruutiainen

Maalahti

Kommentoi