Lukijoilta: Kysymys Laihian kunnanjohtajalle

17.9. Ilkka-Pohjalaisessa oli juttu Laihian kunnan palveluasumisesta. Kunnanjohtaja Juha Rikala selvitti puutteellisesti ikäihmisten hoitokustannuksia yksityisessä palvelukodissa, jota hallinnoi Laihian Hyvinvointi oy. Pihlajalinna omistaa yhtiöstä 81 % ja Laihian kunta 19 %. Laihian kunta on siis myynyt vanhusten hoivapalvelun yksityiselle yritykselle.

Vanhuksen saaman eläkkeen sekä mahdollisen takuueläkkeen, hoitotuen ja asumistuen pitää riittää laitoshoidossa vanhuksen kaikkiin kuluihin ja lisäksi pitää vielä jäädä vähintään 107 euroa henkilökohtaisiin menoihin.

Nyt tuossa Rikalan tekemässä selvityksessä puhuttiin vain palveluseteleistä ja kuinka paljon systeemi säästää kunnan kuluja. Voisiko kunnanjohtaja selvittää perin juurin, mitä vanhukset joutuvat oikeasti maksamaan saamistaan palveluista tuossa Pihlajalinnan yksikössä.

Alustava kysymys on: Jos vanhuksen eläke ei riitä, mennäänkö vanhuksen säästötilille ja jos ei ole rahaa tilillä, pitääkö omaisten maksaa lasku ja jos ei ole omaisia, niin kuka maksaa vai maksaako sitten kuitenkin kunta?

Äkkipäätä tulee mieleen ihmisten tasa-arvoinen kohtelu, jos on niin, että heiltä otetaan joilla on, kun ovat saaneet hiukan säästöä elämänsä varrella, ja heillä, joilla ei ole sitä säästötiliä, ei sitten voi ottaa mitään?

Suomen vanhuslainsäädäntö ainakaan tällaista menettelyä ei salli.

Vai onko valtio säätänyt kaksi eri lakia samasta asiasta?

Matti Viinamäki

Laihia

Kommentoi