Lukijoilta: Laihian kunnan tulevaisuus

Laihian kunnan talouden kehitys on ollut huolestuttavan heikkoa jo usean vuoden ajan. Velan määrä on kasvanut vuodesta 2010 vuosittain noin 400 euroa per asukas. Vuonna 2010 kunnan lainamäärä per asukas oli 748 euroa. Vuonna 2018 se oli jo 3 882 euroa.

Tällä hetkellä kunnan talous on lähes 2,6 miljoonaa alijäämäinen. Alijäämää ei olla saatu kuriin ja tämä saattaa koitua kuntamme kohtaloksi, jos virkamiehet ja luottamushenkilöt eivät asialle aio tehdä mitään.

Jo vuosien ajan talouden heikot luvut on tiedostettu kunnassa, mutta puheet ovat jääneet puheiksi. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja, jos haluamme pitää kuntamme itsenäisenä. Alueemme veturikunnan Vaasan talous on yskähdellyt vielä pahemmin ja kertynyt alijäämä on hälyttävän suuri. Pahimmassa tapauksessa valtioneuvosto pakkoliittää Vaasaan sen naapurikuntia talouden tasapainottamiseksi, ja silloin meillä laihialaisilla ei ole valinnanvaraa.

Sunnuntaina Verkkouutisissa oli uutinen, jonka mukaan kuntaministeri Sirpa Paateron mielestä Suomessa on liikaa kuntia, ja ministeriössä mietitään keinoja kuntaliitosten nopeuttamiseksi. Kuten eräs veteraanipoliitikko Laihialta sanoi kuntaliitoksesta viitisen vuotta sitten eräässä kunnanvaltuuston kokouksessa: ”Silloin on myöhäistä, kun tullaan sanomaan, että nimi tuohon paperiin.”

Nyt tarvitaan koko Laihian kunnan puhaltamista yhteen hiileen: kapuloiden laittamisen rattaisiin täytyy loppua, jotta pysymme itsenäisinä näiden vaikeiden aikojen yli ja saamme taloutemme kuntoon.

Kovia toimia täytyy alkaa tehdä. Jo vuosien ajan on puhuttu kunnan liian suuresta henkilöstömäärästä ja yt-neuvotteluiden aloittamisesta sekä toimintatapojen muuttamisesta, mutta jostain syystä asiat eivät ole edenneet eteenpäin. Kunnan henkilöstökuluja täytyy vähentää ja työn tehokkuutta sitä kautta parantaa.

Muutama viikko sitten luin vanhoja Kyrönmaa-lehtiä ja Kranni-Sanomia 90-luvulta. Muutamissa lehdissä kunnallisvaalit olivat lähellä ja ehdokkaat kirjoittivat Laihian kunnan kehittämisestä ja tulevaisuudesta erittäin innokkaasti lehtiin. Eräs entinen kunnallispoliitikko korosti innokkaasti yrittäjyyttä ja yritysten houkuttelemista Laihialle.

Silloin Laihialla riitti innokkuutta ja visioita vaikka muille jakaa, mutta tilanne on tällä hetkellä hieman toinen. Se on kuitenkin korjattavissa. Kaikki lähtee asenteesta kunnan kehitystä kohtaan.

Kunnan väestömäärä on kääntynyt hieman laskuun ja se näkyy tilinpäätöksessä verotulojen laskuna. Sama ongelma koskee valtaosaa Suomen kunnista. Muuttoliike Etelä-Suomen suuriin kasvukeskuksiin on kiihtynyt vuosi vuodelta.

Laihian täytyy pysyä ihmisten silmissä mielenkiintoisena ja elinvoimaisena kuntana ja sitä kautta saamme väestömäärän takaisin nousuun.

Kunnassa on hienosti alettu käyttämään omaa ikivanhaa perinnettä eli nuukuutta hyväksi ja luomaan erityistä Laihia-brändiä. Nuukuuren viikko on hyvä esimerkki siitä. Kannattaisiko myös kunnan ja sen virkamiesten alkaa nuukailemaan talouden ja palveluiden tuotannossa? Kuten jo totesin, kunnan täytyy alkaa edistämään yrittäjyyttä entistä enemmän ja houkuttelemaan yrityksiä investoimaan Laihialle.

Meillä on tälläkin hetkellä tyhjillään teollisuustontteja muun muassa Maunulassa ja muutamia muita tontteja, joille toivottavasti saadaan yritystoimintaa. Sitä kautta saamme lisää tuloja virtaamaan kuntaan niin yritysten kuin yksityishenkilöiden kautta. Myötätuulta ja vetoapua on varmasti luvassa muilta tahoilta, jos kunta vain ottaa aktiivisemman roolin asiassa.

Kriittiset hetket ovat käsillä. Kunnan tulevaisuus on hiuskarvan varassa, mutta meillä on edelleen kortit omissa käsissämme. Ne täytyy nyt vain pelata rohkeasti oikein.

Antti Tuomela

Laihia

Kommentoi