Lukijoilta: Lain kunnioitus vähentynyt

Poliisi on ilmaissut huolensa nuorten juhlinnasta koulujen päätöspäivinä. Nuoret ovat vastustaneet poliisia väkivaltaisesti ja yllyttäneet toisiaan tähän toimintaan.

Lain kunnioituksen puute näkyy tämän lisäksi vielä alkoholin käyttämisenä. Kyse on alaikäisistä nuorista, joilla ei ole mitään oikeuksia alkoholin hankkimiseen. Koetun kaltaisia tapahtumia selitetään liian usein alkoholin käytöllä. Oikea selitys on epäonnistuminen kasvatuksessa.

On puhuttu paljon siitä, että hyvinvointivaltio on ottanut liian suuren roolin kansalaisten hoivaamisessa. Omavastuu on jäänyt sivuosaan. Koulun päättäjäisbileiden uutisoinnissa käytetään ilmaisua ”poliisi valvoo juhlimista”. Tämä yleinen lain noudattamisen valvontatehtävä on käsitetty väärin. Vastuu nuorten alkoholin käytöstä ja juhlimisesta kuuluu vanhemmille. Varsinkaan nykyaikana tehtävä ei ole helppo.

Yhteiskunnallinen kehityskulku korostaa yhä laajenevia yksilön vapauksia. Joidenkin lakien rikkominen on esitetty hyväksyttävänä, jos yksilö kokee sen oikeutetuksi. Tällaisia piirteitä on nähtävissä mm. ilmastonmuutoksen, koronarajoituksia ja turkistarhausta vastustavien ihmisten toimissa. Elokapinaliike tukki liikenteen ja kieltäytyi noudattamasta poliisin hajaantumiskäskyä viime syksynä. Turkistarhaajien tiloille on tunkeuduttu luvattomasti ja tuhottu omaisuutta. Tämän vuoden huhtikuussa poliisi otti mielenosoituksen aikana niskoittelusta kiinni 20 henkilöä. Tällaiset uutiskuvat ovat omiaan vähentämään lain kunnioitusta varsinkin, kun teot saavat ns. hiljaisen hyväksynnän.

Ne ovat väärin, mutta hyvän asian vuoksi tehtyjä. Tuomioista saa lukea erittäin harvoin.

Juhliessaan koulun päättymistä nuoret tuskin kokevat tekevänsä mitään väärää vaikka alkoholi on mukana kuvassa voimakkaasti. Tällöin poliisin läsnäoloa eivät kaikki pidä mitenkään tarpeellisena eivätkä suotavana.

Ilpo Pernaa

Kauhava

Kommentoi