Lukijoilta: Lapsen hyväksikäyttöä

YK:n yleiskokouksessa jouduttiin näkemään lapsen hyväksikäyttöä – ei tosin seksuaalista.

En voi välttyä tältä ajatukselta arvioidessani kokonaisuutta. Kenen etua ajaa tapahtumasarja, jossa ensin ruotsalaistyttö perustelee koulupinnausta ympäristöahdistuksella, sitten hankkiudutaan uutisiin ”hiilijalanjäljettömällä” Atlantin ylityksellä, jotta voisi puhua maailman päättäjille YK:n yleiskokouksessa.

Tuo esitys oli kaukana aidosta teinitytön kapinasta. Lyhyt, ytimekäs puhe oli huippuammattilaisen laskelmoitu tuotos. Sen tauotus oli suunniteltu television uutisia varten. Tytön esiintyminen pani miettimään oliko tarvittu peräti lääkitystä, jotta olemus oli kyllin itkuinen, raivokas ja röyhkeä. ”Te (maailman johtohenkilöt) olette varastaneet lapsuuteni, tuhonneet tulevaisuuteni”, ilmaisu osoittaa äärimmäistä itsekkyyttä.

Maailmassa on monta lasta, jotka ulkoisestikin näyttävät kärsiviltä ja joilla ei olisi varaa matkustaa maailman toiselle laidalle mieltä osoittamaan. En usko, että tämä tyttö uimalla meni Englantiin päästäkseen kilpaveneen kyytiin.

Greta olisi siis voinut puhua sukupolvensa nimissä eikä vain omissaan.

Totta kai lapset teineinä tietävät kaiken tästä maailmasta, mutta jokin tässä haisee. Mitkä ovat taustavoimat? Purjehduksella isä oli turvana, mutta minkälainen ympäristöahdistuksen armeija ruotsista käytti tyttöä asiansa äänitorvena – sitä voi vain arvailla.

Allekirjoittanutta ärsyttää koko muodikas ympäristöahdistus. Ymmärrykseni on toki ohut, mutta nyt ilmeisesti yritetään ihmisvoimin taistella myös luonnonilmiötä vastaan. Maapallon pyörintäakselin kallistuksen asteenkin vaihtelu on historiassa aiheuttanut useita pieniä jääkausia tai lämpöaaltoja ilman ihmisen vaikutusta. Ihminen voi toki yrittää kompensoida näitä käyttäytymisellään, mutta keinomme verrattuna kosmoksen voimiin ovat mitättömät.

Emme pysty muuttamaan maailmankaikkeuden ilmiöitä emmekä ihmisälyllä pysty luomaan termostaattia kumoamaan niitä. Siinä ei auta edes aivopestyn tyttösen huonosti harjoiteltu näyttämöesitys.

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi